Waar het om luchtverontreiniging gaat, adviseren GGD’en om een minimale afstand te houden tussen drukke wegen en 'gevoelige bestemmingen'. Maar de uitstoot van verkeer neemt af. Is dat advies niet eens toe aan een update? Onze onderzoekers doken in die vraag.
Om gevoelige groepen te beschermen tegen de uitstoot van wegverkeer hebben gemeenten Gevoelige Bestemming Beleid opgesteld. De uitwerking verschilt per gemeente en is meestal een compromis tussen bestuurlijke haalbaarheid en de afstanden zoals de GGD die al sinds 2008 adviseert.
In dit project doken onze onderzoekers in de wetenschappelijke literatuur. En hielden expertsessies met (inter)nationaal vermaarde wetenschappers. Samen kwamen zij tot een update van gezondheidskundig onderbouwde aanbevelingen voor gevoelige bestemmingen beleid. Niet alleen de afstanden zijn herzien, ook de gevoelige groepen hebben we nu beter in beeld. En er is meer advies over wat een ‘gevoelige bestemming’ nu precies is.
Op 8 november 2022 zijn de uitkomsten aan vele geïnteresseerden op het Geluid, Trillingen en Luchtkwaliteit (GTL) Congres gepresenteerd. Ben je benieuwd naar de uitkomsten van het project? Het rapport en meer vind je op onze projectpagina!
November 2022
Foto: Edwin van Eis, 'Park bij de Houthavens op een zomerdag; deel van het gebouw van de Brede School'