Buitenspelen is belangrijk voor voldoende beweegactiviteit en een goede ontwikkeling van motorische vaardigheden van kinderen. Bijna de helft van de Nederlandse kinderen (0-12 jaar) beweegt niet voldoende. Daarnaast zijn er zorgen over de motorische ontwikkeling van de Nederlandse kinderen. Er is veel wat een gemeente kan doen om buitenspelen te bevorderen. Inzicht in wat werkt kan GGD'en helpen bij de advisering aan gemeenten.

Het Mulier Instituut zet zich in om meer inzicht te genereren in het buitenspeelgedrag van kinderen en hoe dit gestimuleerd kan worden. Zo onderzochten zij wat bepaalt hoeveel kinderen buitenspelen. Interessante inzichten die GGD’en kunnen gebruiken voor gericht advies aan gemeenten om buitenspelen te stimuleren. Hierbij kan ook het overzicht van het Mulier Instituut over hoe het gemeentelijk beleid voor buitenspelen eruit ziet behulpzaam zijn.

Ben je geïnspireerd?

  • Op ons symposium op 13 oktober presenteert Marlies Meijer (WUR) haar onderzoek over ‘The Power of Risky Play – waarom avontuurlijk buitenspelen belangrijk is’. Lees hier verder
  • Of wellicht heb je zelf een onderzoeksidee over buitenspelen? Indienen van voorstellen voor financiering door AWGL kan hier. De volgende deadline voor onderzoeksvoorstellen loopt tot voorjaar 2023.

 

 

September 2022

Wil je graag up-to-date blijven met alle nieuwtjes, schijf je dan hier in!