De Academische Werkplaats Gezonde Leefomgeving richt zich op de leefomgeving in de breedste zin van het woord. Een onderwerp waar je hierbij misschien niet meteen aan zou denken is de voedselomgeving. Het aanbod van voeding in jouw directe omgeving heeft veel invloed op de (on)gezonde keuzes die je maakt.

Symposium

Karen Geurtsen en Thomas de Beus van het KRO-NCRV-programma Pointer vertelden ons op ons symposium Gezonde Leefomgeving op 13 oktober 2022 alles over hun onderzoek over voedselomgeving.

Zo lieten zij zien de wereld om ons heen verandert, en ons steeds meer verleid tot ongezonde voedselkeuzes. Met mooi beeldmateriaal maakten zij heel goed zichtbaar hoe het straatbeeld veranderde in de afgelopen 10 jaar: Hoe de bloemenzaak en viswinkel veranderen in fastfood-restaurants. Dit materiaal is ook online beschikbaar, bekijk het hier. En kijk meteen wat er bij jou in de buurt veranderd is.

Of gebruik dit mooie materiaal om je collega’s en gemeenten bewust te maken van het belang van de voedselomgeving bij onze inzet voor een gezond eetpatroon en een gezond gewicht. Wil je meer? Onze collega-Academische Werkplaats Cephir deed inspirerend onderzoek. Bekijk het hier. Op het platform Vet! Van Pointer lees je meer interessante onderzoeken en blogs over gezonde voeding, voedselomgeving en overwicht bij kinderen.

AWGL project

Binnen onze werkplaats gaat binnenkort ook een onderzoek van start over dit onderwerp. In het project ‘Voedselomgeving gezinnen met kinderen Amsterdam en Den Haag' duiken onze onderzoekers in de bereikbaarheid van gezond voedsel voor huishoudens met kinderen en een laag inkomen. Zij doen dit onderzoek in vooroorlogse arbeiderswijken in Amsterdam en Den Haag.

Het project start in januari 2023, meer informatie volgt binnenkort op onze website!

 

November 2022

Wil je graag up-to-date blijven met alle nieuwtjes, schijf je dan hier in!