Webinar Methodologie: De beoordeling van wetenschappelijke evidentie

Afgelopen activiteit

03 april 2023 13:00 tot 03 april 2023 14:30

Online bijeenkomst -

Zet in eigen agenda

Op maandag 3 april 2023 van 13:00  tot 14.30 uur organiseert de Academische Werkplaats Gezonde Leefomgeving een webinar in onze methodologische serie. Dit keer in samenwerking met de Universiteit Utrecht. We gaan in op de beoordeling van wetenschappelijke evidentie, volgens methoden zoals toegepast door onder meer de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO)  .

In systematische reviews van wetenschappelijke literatuur wordt steeds vaker gebruik gemaakt van tools uit de klinische geneeskunde om de kwaliteit van de evidence base te beoordelen. Dit kan grote gevolgen hebben, zoals recent gebleken is in de toepassing van GRADE en Risk of Bias tools in de ontwikkeling van WHO richtlijnen voor geluid en luchtverontreiniging. Als de kwaliteit van het wetenschappelijk bewijs als 'Laag' wordt beoordeeld, kan er geen richtlijn worden ontwikkeld. Gebruik van GRADE voor observationele studies rond omgeving en gezondheid is controversieel, omdat observationele studies met GRADE al snel als lage kwaliteit worden beoordeeld. De vraag is of dit terecht is.

Gerard Hoek (IRAS, Universiteit Utrecht) zal zijn ervaringen met ons delen in gebruik van GRADE tools in systematische reviews voor de WHO en het Amerikaanse Health Effects Institute. Daarna gaan we vooral met elkaar discussiĆ«ren. Na inschrijving zullen we je wat leesvoer over GRADE sturen ter voorbereiding.

Deze webinar is derde van een serie methodologie webinars. We brengen hierin onderzoekers, adviseurs en beleidsmedewerkers op het snijvlak van gezondheid en milieu met elkaar in contact. We bespreken hoe wetenschappelijk onderzoek in ons veld tot stand komt, welke methoden worden gevolgd en hoe deze methoden tot robuuste conclusies kunnen leiden. In de webinars is veel aandacht voor de relevantie van deze methodologische kwesties voor GGD-adviseurs en (gemeentelijk) beleidsmedewerkers in de praktijk.

Belangstelling? Schrijf je in!

Het programma en de toegangslink sturen we je voor de bijeenkomst toe.
Vragen? Neem hier contact met ons op.