De Academische Werkplaats Gezonde Leefomgeving (AWGL) heeft een landelijke structuur. Hiervoor is gekozen vanwege de landelijke thematiek en de landelijke samenwerking binnen het vakgebied. Wij worden gefinancierd door bijna alle GGD’en en de Universiteit Utrecht. De AWGL heeft een bestuur, raad van advies, stuurgroep, uitvoerings- en een coördinatieteam.

Coördinatie

De dagelijkse coördinatie van de AWGL is in handen van twee coördinatoren, beide werkzaam bij GGD Gelderland-Midden. Zij krijgen (secretariële) ondersteuning vanuit de GGD. De coördinatoren werken nauw samen met een (wisselend) uitvoeringsteam, incidenteel aangevuld met externen. 

Bestuur

Het bestuur besluit over de koers van de werkplaats, waaronder de financiën en het activiteitenplan. Ook besluit zij over de honorering van aanvragen voor financiering van onderzoeksprojecten. Dit baseert het bestuur op advies van de raad van advies. Het bestuur vergadert tweemaal per jaar. 

De samenstelling van het bestuur is sinds 2022 als volgt: 

  • 5 (AGZ)managers die ieder een van de bovenregio’s Milieu & Gezondheid vertegenwoordigen; 
  • vertegenwoordiger namens de wetenschap (op dit moment verbonden aan IRAS (Universiteit Utrecht); 
  • directeur publieke gezondheid (DPG) van een aan de AWGL deelnemende GGD; 
  • directeur Publieke Gezondheid van GGD Gelderland-Midden (als voorzitter van de AWGL). 

Raad van Advies

De raad van advies adviseert het bestuur over de ontwikkeling van de werkplaats op hoofdlijnen en met name over de honorering van projectvoorstellen. De raad treedt als klankbord op voor het bestuur en doet bijvoorbeeld regelmatig suggesties voor een goede verspreiding van onderzoeksresultaten. De raad van advies komt tweemaal per jaar bij elkaar. De leden zijn stakeholders uit het brede werkveld van gezonde leefomgeving. Zij brengen hun kennis, ruime ervaring en netwerk in. 

Stuurgroep

De stuurgroep wordt gevormd door 5 medewerkers Milieu en Gezondheid van de GGD’en die de 5 bovenregio’s Milieu en Gezondheid (Noord, Oost, Noordwest, Zeeland-Brabant-Limburg, Zuid-Holland) vertegenwoordigen. Deze structuur biedt alle deelnemende GGD’en de kans om - al dan niet getrapt via bovenregio’s -mee te beslissen in de uitvoering van de werkplaats. De stuurgroep ondersteunt de coördinatoren bij de concrete invulling van de AWGL. Zij zijn het klankbord voor operationele beslissingen. De leden helpen bij het initiëren van onderzoeksideeën, bij het ondersteunen in de uitvoering van onderzoek en bij de verspreiding van resultaten via bijeenkomsten en publicaties. 

Uitvoeringsteam

Wij zijn een platform van, voor en ook door deelnemers. Daarom nemen medewerkers van deelnemende GGD’en op verzoek van de coördinatoren specifieke uitvoeringstaken op zich, denk aan de organisatie van een symposium of het optreden als projectmentor. De medewerkers zijn professionals op milieu en gezondheid, beleid, gezondheidsbevordering, epidemiologie of bijvoorbeeld communicatie of administratie. Het uitvoeringsteam wisselt door het jaar heen van samenstelling en grootte, afhankelijk van de agenda van de AWGL en de behoefte aan ondersteuning bij de coördinatoren.

Ben je op zoek naar contactgegevens van een lid van het uitvoeringsteam? Ben je benaderd en weet je niet meer precies door wie? Overweeg je om actief mee te doen in het uitvoeringsteam en wil je meedenken over activiteiten? De coördinatoren Moniek Zuurbier en Marieke Dijkema zijn altijd op de hoogte. Je bereikt hen via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Wie is wie?

Benieuwd naar de mensen achter de AWGL? Ga naar wie is wie.