Bekijk hier de projecten die met ondersteuning van de Academische Werkplaats Gezonde Leefomgeving zijn uitgevoerd. De onderzoeksresultaten vind je in de rapporten bij downloads van het betreffende project. Zoek je een specifiek project of onderwerp? Maak gebruik van de filters (tags) of de zoekfunctie bovenin deze website.

Ben je op zoek naar een ouder rapport dat niet op deze site is gepubliceerd? Neem Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. op, we sturen het je graag toe.

Voeding, Gezin & Buurt

De voedselomgeving is erg belangrijk voor het voedingsgedrag van mensen. Die voedselomgeving wordt, fysiek en online, op veel plekken steeds ongezonder. Dat is bijvoorbeeld het geval in de vooroorlogse arbeiderswijken van Amsterdam en Den Haag. In het onderzoek ‘Voeding, Gezin & Buurt’ brachten onze onderzoekers in deze wijken in beeld hoe huishoudens met kinderen, een laag inkomen en risico op voedselonzekerheid toch gezond voedsel kunnen kopen, bereiden en eten.

De 3-30-300 vuistregel voor groen en mentale gezondheid

Door veel gemeenten wordt de laatste jaren bij de inrichting van de (groene) omgeving gebruik gemaakt van de 3-30-300 vuistregel. Hoewel veel onderzoeken een positief verband bevestigen tussen groen en gezondheid, vragen onze onderzoekers zich af of deze definitie van groen in de omgeving ook daadwerkelijk is geassocieerd met een betere mentale gezondheid.

Vink de tags aan waar je op wilt zoeken

Belevingsonderzoek: Geluidluwe zijde met een akoestisch rooster

2024 Lopend

Er wordt steeds meer gebouwd op plekken met veel geluid, zoals langs drukke wegen en het spoor. Als het lastig is een stille zijde te creëren wordt steeds vaker gegrepen naar een akoestisch rooster om geluidshinder te beperken. Onze onderzoekers zijn benieuwd hoe bewoners deze roosters ervaren.

Beweegplekken in de openbare ruimte voor senioren

2023 Lopend

Er is steeds meer aandacht voor het stimuleren van ouderen om te bewegen. Zo worden er in de openbare ruimte beweegplekken voor ouderen gerealiseerd. Maar werkt dat wel? En waar moet een gemeente rekening mee houden? Onze onderzoekers duiken er in!

Op zoek naar verbinding: energiearmoede én een gezond binnenmilieu

2023 Lopend

Vaak ontbreekt de aandacht voor gezondheid wanneer het gaat om energiearmoede. Dat bleek ook uit onze desktopstudie ‘Ervaring, gedrag en beleid bij ongezond binnenmilieu door energiearmoede’ (2023). In dit vervolgproject gaan onderzoekers en inhoudelijke experts op het gebied van binnenmilieu en gezondheid samen aan de slag met participatief onderzoek.

Geur van de veehouderij

2023 Afgerond

Veehouderijbedrijven kunnen leiden tot geurhinder bij omwonenden. In 2015 deden we hier al onderzoek naar. Die resultaten werden echter onvoldoende vertrouwd om beleidsmatig te worden toegepast. We doken in de oorzaken van die twijfel, met een belangrijke conclusie tot gevolg.

Desktopstudie: Schaduwmaatregelen tegen UV-straling

2023 Afgerond

Het creëren van schaduw kan helpen om de blootstelling aan UV-straling, en daarmee het risico op huidkanker, te beperken. In deze desktopstudie 'Huidkankerpreventie door schaduwmaatregelen in de leefomgeving: Ervaringen uit binnen- en buitenland' zochten onze onderzoekers uit welke aanpassingen in de leefomgeving werken.

Versterking infrastructuur gezondheidsbevordering en preventie

2023 Lopend

De Academische Werkplaats Gezonde Leefomgeving werkt samen met de andere Academische Werkplaatsen Publieke Gezondheid. Met een subsidie van ZonMW werken we aan versterking van een kennisinfrastructuur op het gebied van gezondheidsbevordering en preventie.