Bekijk hier de projecten die met ondersteuning van de Academische Werkplaats Gezonde Leefomgeving zijn uitgevoerd. De onderzoeksresultaten vind je in de rapporten bij downloads van het betreffende project. Zoek je een specifiek project of onderwerp? Maak gebruik van de filters (tags) of de zoekfunctie bovenin deze website.

We voegen binnenkort meer (oudere) onderzoeksprojecten toe. Ben je op zoek naar een rapport dat niet op deze site is gepubliceerd? Neem Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. op, we sturen het je graag toe.

Hittestress voorkomen

Hittegolven en zeer warme periodes komen ook in ons land steeds vaker voor. Hoe kunnen mensen zich het beste wapenen tegen negatieve lichamelijke effecten van hitte? 138 maatregelen onder de loep genomen in dit onderzoeksproject.

Hoe milieubelastend is elektrisch wegverkeer?

In Nederland wordt steeds meer elektrisch gereden. Uitstootvrij verkeer is ‘schoon’ aan de uitlaat en ook stiller. Is uitstootvrij verkeer dan ook dé oplossing voor de luchtkwaliteitsproblemen en geluidsproblemen door het wegverkeer in onze steden? 

Vink de tags aan waar je op wilt zoeken

Verkoeling bij hitte

2022 Lopend

Er komen vaker hete perioden voor door klimaatverandering. Blootstelling aan hitte veroorzaakt gezondheidseffecten. Dat kunnen milde klachten zijn maar ook sterfte. Kunnen we genoeg verkoeling vinden op warme dagen? En hoe hangt dit samen met kenmerken van de persoon en zijn omgeving? Daar richt dit onderzoek zich op. We gebruiken hier de GGD Gezondheidsmonitor uit 2020 voor. Het onderzoek draagt bij aan de onderbouwing van hittepreventie.

Klimaatadaptatie en gezondheid

2022 Lopend

Klimaatverandering heeft veel impact op onze gezondheid, denk bijvoorbeeld aan de effecten van de toenemende hitte, een langer allergieseizoen en infectiezieken. Reden te meer om ons snel weerbaar te maken tegen klimaatverandering en om gezondheidsaspecten in beleidsplannen te verankeren. 

Wegverkeer en gevoelige bestemmingen

2022 Lopend

Verkeersdrukte rond woningen, scholen of verzorgingstehuizen is om allerlei redenen niet ideaal. Waar het om luchtverontreiniging gaat, adviseren GGD’en om een minimale afstand te houden tussen drukke wegen en dit soort 'gevoelige bestemmingen'. Maar hoeveel afstand is effectief en wat zijn in dit verband gevoelige bestemmmingen? Het verkeer wordt namelijk schoner en zorgt voor steeds minder luchtverontreiniging. We zijn benieuwd of de minimale afstanden die de GGD adviseert nog kloppen met de laatste wetenschappelijke inzichten. Ook gaan we na wie (welke groepen mensen) het meest gevoelig zijn voor de effecten van een slecht luchtkwaliteit. 

Geur van de veehouderij

2021 Lopend

In dit project maken wij een update van de dosis-respons relatie tussen geurbelasting en geurhinder als gevolg van de veehouderij die in een project van onze Academische Werkplaats in 2015 is vastgesteld. De aanleiding voor het onderzoek in 2015 was het toenemend gebruik van luchtwassers en de afname (op papier) van de geurbelasting hierdoor.

Invloed luchtverontreiniging door industrie op chronische ziekten

2021 Lopend

Hoewel de luchtkwaliteit in Nederland gemiddeld is verbeterd, leidt luchtverontreiniging nog altijd tot een kortere levensverwachting van 13 maanden. De industrie kan een grote bijdrage hebben op de (lokale) luchtverontreiniging en dus op onze gezondheid. In dit onderzoek bekijken we gegevens over medicijngebruik voor chronische ziekten in Zeeland in relatie tot luchtverontreiniging door industrie.

Wij zijn de wijk

2021 Lopend

In het project Wij zijn de wijk werken onder meer Wageningen Universiteit, de gemeenten Arnhem, Ede en Wageningen en een aantal andere partijen samen om inwonerinitiatieven voor de gezonde leefomgeving beter te faciliteren. Onze Werkplaats speelt een rol in de communicatie naar regionale en landelijke samenwerkingspartners.