De Academische Werkplaats Gezonde Leefomgeving richt zich op de leefomgeving in de breedste zin van het woord. Een onderwerp waar je hierbij misschien niet meteen aan zou denken is ‘roken’. Bij roken wordt vaak gedacht aan persoonlijke gezondheid en levensstijl. Maar roken gaat ook over een rookvrije omgeving.

Nederland Rookvrij – Rookvrije zones

Nederland Rookvrij doet onderzoek naar rookvrije zones in Nederland. Onderzoekers en artsen van Erasmus MC, Sophia Kinderziekenhuis, Universiteit Groningen en Centrum Media en Gezondheid onderzoeken of er genoeg steun is voor het uitbreiden van rookvrije omgevingen in Nederland en wat er in andere landen al is gedaan op dat gebied.

Jasper Been (Erasmus MC) in het interview met Nederland Rookvrij: "Rookvrije omgevingen verbeteren de gezondheid van kinderen en dragen bij aan een Rookvrije Generatie. Ons onderzoek laat zien dat er veel maatschappelijke steun is voor verdere uitbreiding van rookvrije omgevingen in Nederland, vooral daar waar kinderen vaak komen. We kunnen hierin veel leren van andere landen waar nieuwe rookvrije omgevingen al ingevoerd zijn én effectief zijn gebleken."

Meer over dit onderzoek lees je op de website van Nederland Rookvrij.

Trimbos – Wat vinden inwoners?

Op steeds meer plekken zijn borden te zien die verwijzen naar de Rookvrije Generatie. Goed idee, maar hoe kijken inwoners naar deze acties? Het Trimbos-instituut, Gezondheidsfondsen voor Rookvrij en Pharos deden onderzoek.

Op weg naar een rookvrije generatie

Meer lezen over hoe anderen bijdragen aan een rookvrije generatie? Bekijk ook eens de verhalen van (lokale) initiatieven op www.rookvrijegeneratie.nl

 

Juni 2023

Afbeelding: afkomstig van De Rookvrije Generatie: wat vinden inwoners daarvan? - Trimbos-instituut

Wil je graag up-to-date blijven met alle nieuwtjes, schijf je dan hier in!