Het landelijk gebied staat volop in de aandacht. Professionals zien veel kansen voor gezondheid. En maken zich tegelijk zorgen over of daar wel voldoende aandacht voor is in de plannen. Het Nationaal Programma Landelijk Gebied ligt momenteel ter inzage, je kunt jouw zienswijze daarop indienen.

Bijeenkomst Ruimte voor Gezondheid: het Landelijk Gebied

Eind 2023 organiseerde het Netwerk Maak Ruimte voor Gezondheid een ochtend waarin het landelijk gebied centraal stond. Er kwamen heel veel kansen voor gezondheid aan de orde, denk bijvoorbeeld aan geur en luchtkwaliteit, of aan waterkwaliteit, waterveiligheid en klimaat. Maar het ging ook over beperking op de risico’s van infectieziekten en zelfs de kansen voor sociale cohesie kwamen aan bod.
Ook werden er zorgen geuit: zijn en blijven die kansen wel in beeld bij het maken van de plannen in het Nationaal Programma Landelijk Gebied (NPLG) en de provinciale uitwerkingen ervan (PPLG’s)? Je leest er alles over in het inspirerende verslag. De presentaties van de sprekers van o.a. het Ministerie van LNV, de Gezondheidsraad, GGD, Universiteit Utrecht en Social Side Up zijn op te vragen via de link naast het verslag.

Het Netwerk Maak Ruimte voor Gezondheid organiseert met zekere regelmaat interessante bijeenkomsten voor professionals van gemeente, provincie, GGD, kennisinstituten en adviesbureaus die werken aan een gezonde leefomgeving. Meld je aan bij het netwerk om de uitnodigingen te ontvangen.

Inzage nationale plannen

Ben je geïnspireerd? Heb jij zo je ideeën bij een gezond landelijk gebied? Dit is het moment om je uit te spreken! Momenteel liggen het ontwerpprogramma Nationaal Programma Landelijk Gebied (NPLG) en het bijbehorende milieueffectrapport ter inzage. Een zienswijze indienen kan tot 26 februari.

Ons toekomstbestendig landelijk gebiedAfbeelding: afkomstig uit Ontwerp Nationaal Programma Landelijk Gebied.pdf

Februari 2024

Wil je graag up-to-date blijven met alle nieuwtjes, schijf je dan hier in!