Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) adviseert het Rijk over alle aspecten van de leefomgeving. In opdracht van het ministerie van BZK bekeken zij nu de omgevingsplannen van rijk en provincies in samenhang. De stevige conclusies zijn het lezen waard!

Reflectie op omgevingsbeleid

Afbeelding PBLPlanbureau voor de Leefomgeving: “Rijk en provincies komen maar niet tot de concrete actie die nodig is om de impasse in wonen, natuur en landbouw te doorbreken. Bij het vaststellen van nieuwe woningbouwlocaties ontbreken plannen voor de bijbehorende infrastructuur, waardoor congestie dreigt. Er is onvoldoende ruimtelijke visie op water en energievoorziening, en de uitvoeringscapaciteit schiet enorm tekort. Ook zit het landbouw- en natuurdossier muurvast, en een visie op de ontwikkeling van een circulaire economie ontbreekt.”

Het PBL concludeert dat er een aanzienlijke inhoudelijke slag nodig is om tot een samenhangende omgevingsvisie te komen.
Lees hier de rapportage en bekijk hoe ‘gezondheid’ een rol speelt in de  rapportage Provinciale voorstellen voor omgevingsbeleid in nationale samenhang (www.pbl.nl).

Gezondheidsachterstanden

Graag maken we van deze gelegenheid gebruik om een eerder verschenen rapportage van het PBL nog eens in het zonnetje te zetten. Gezondheidsachterstanden – Kijk ook eens naar de ruimtelijke uitsortering van mensen en voorzieningen (www.pbl.nl). Dit rapport kwam uit rond de jaarwisseling en heeft niet de aandacht gekregen die het ons inziens verdient.

 

Juni 2024

Wil je graag up-to-date blijven met alle nieuwtjes, schijf je dan hier in!