Status
Afgerond
Jaar van uitgave
2020
Contactpersoon
Janneke Mikkers, GGD Haaglanden
Stoffen Binnenmilieu
GGD Haaglanden

Downloads

Rapport

Shishalounges - horeca waar je met een waterpijp kunt roken - duiken in Nederland steeds vaker op. In Den Haag tref je ze bijvoorbeeld vaak in oude panden. Het ontbreekt hier helaas nogal eens aan een goed ventilatiesysteem, waardoor mensen die boven zo'n lounge wonen last kunnen hebben van de geur. Voor de omgevingsdiensten blijkt het moeilijk om goed te handhaven op geuroverlast in dit soort situaties. Wat ze wél kunnen meten, is de concentratie van koolmonoxide in de lucht. In dit project is het gebruik van een nieuw smart sensoring systeeem onderzocht voor dit soort metingen.

Optreden na koolmonoxide metingen

Bij het waterpijp-roken worden kooltjes gebruikt die bij onvolledige verbranding veel koolmonoxide produceren. Omgevingsdiensten kunnen deze koolmonoxide eenvoudig meten en langs de WHO-norm voor toegestane concentraties leggen. Komt de concentratie hierboven? Dan kunnen ze handhaven.

Meetresultaten op online platform

In dit project zijn op drie locaties bij shishalounges en bovenliggende woningen metingen gedaan met een nieuw smart sensoring systeem. Het doel is om te testen of dit systeem hiervoor bruikbaar is. Het vernieuwende aan dit systeem is dat de meetresultaten van koolmonixide direct op een online platform getoond worden. Deze gegevens zijn dus ook voor anderen inzichtelijk. Handig! Zo kunnen niet alleen de GGD maar ook bewoners, de eigenaar van de lounge, de gemeente, de omgevingsdiensten en de brandweer hiervan gebruik maken. Het systeem blijkt een goedkope en efficiënte manier om potentiële gezondheidsrisico’s van koolmonoxide te monitoren en direct te handelen. 

Meer informatie

Download het rapport 'Smart sensoring van koolmonoxide rond shishalounges in Den Haag'.

Dit project is een samenwerking van GGD Haaglanden, Haagse Hogeschool en Gemeente Den Haag.