fietsen groene omgeving

ZonMw bood deze zomer inpulsgelden voor praktische verbeteringen door middel van duurzame, gezondheidsbevorderende maatregelen. De komende periode gaan 30 gemeenten en regio's in Nederland aan de slag. Ben jij benieuwd wat zij gaan doen?

De 30 door ZonMw toegekende impulsprojecten richten zich op 5 verschillende thema’s:

  • stimuleren en bevorderen van sociale cohesie; 
  • omgeving groener en aantrekkelijker maken voor inwoners;
  • veilige voorzieningen die inwoners stimuleren tot ontmoeting, beweging, spelen, rust; 
  • beschermen van inwoners, bijvoorbeeld tegen hittestress, infectieziekten, geluidsoverlast; 
  • toegankelijke en veilige (sociale) voorzieningen en gezonde keuzes in de openbare ruimte.

De meeste projecten richten zich op een groene, aantrekkelijke openbare ruimte, met voorzieningen die stimuleren tot ontmoeting of bewegen. Er zijn bijvoorbeeld verschillende buurten, wijken of gemeenten die aan de slag gaan met een moestuin of voedselbos. Ook worden er verschillende beweegroutes, beweegparken, sportvoorzieningen en beweegtoestellen aangelegd of geïnstalleerd.

Benieuwd naar alle impulsprojecten en de aanpak? Alle informatie vind je terug op deze pagina van ZonMw.

Impulsgelden, onderdeel van het programma Gezonde Leefomgeving Integrale Aanpak

Met de impuls van ZonMw worden gemeenten en regio’s ondersteund in hun streven naar een gezonde en leefbare omgeving voor iedereen. Andere subsidierondes binnen dit programma bieden kennisontwikkeling en kennistoepassing. Meer informatie over het programma Gezonde Leefomgeving Integrale Aanapk en de raakvlakken met de AWGL vind je op deze pagina.

 

De impulsprojecten gaan tussen 1 september 2024 en 1 januari 2025 van start en duren tot juli 2025. Tijdens deze periode organiseren het RIVM en ZonMw leernetwerkbijeenkomsten om onderling kennis te delen. Aan het einde van de projecten wordt een factsheet met de opgedane lessen opgesteld. Deze wordt dan natuurlijk ook als download op deze website beschikbaar gesteld.

 

Oktober 2024

Wil je graag up-to-date blijven met alle nieuwtjes, schijf je dan hier in!