Op 7 december presenteren de onderzoekers van het project ‘Voeding, Gezin & Buurt’ hun onderzoeksresultaten tijdens het AWGL symposium ‘Gezonde Leefomgeving voor Iedereen’. Samen met gezinnen die kampen met voedselonzekerheid brachten zij in beeld wat de kansen en uitdagingen zijn om de bereikbaarheid van gezond voedsel te vergroten.

Het onderzoek werd uitgevoerd in grootstedelijke vooroorlogse arbeiderswijken in Amsterdam en Den Haag. 13 gezinnen uit Den Haag; Noordpolderbuurt, Laakhaven-Oost, Laakkwartier-Oost, Moerwijk-West en 10 gezinnen uit Amsterdam; Volewijck, IJplein/Vogelbuurt gingen met de onderzoekers in gesprek, maakten foto’s en deelden hun ervaringen én hun tips.

De deelnemende gezinnen hebben gemiddeld 2 kinderen en hebben te maken met voedselonzekerheid.

Annelies van Loon, onderzoeker:
“Met voedselonzekerheid bedoelen we dat mensen te weinig geld hebben om gezond voedsel te kopen.”

Door middel van methodieken als photovoice, foodmapping, een diepte-interview en een wandeling langs een veelgebruikte winkelroute brachten zij in kaart welke uitdagingen en kansen er liggen om de bereikbaarheid van gezond voedsel voor gezinnen met kinderen en een laag inkomen te vergroten.

Benieuwd naar de vier categorieën van invloed op gezond eten in deze doelgroep? Of wil je meer weten over hoe de onderzoeker deze kwalitatieve onderzoeksmethoden hebben ingezet? Lees verder op de projectpagina!

Complete voeding illustratie2

 

December 2023

Wil je graag up-to-date blijven met alle nieuwtjes, schijf je dan hier in!