Is het langere tijd warm? Dan kan bijna de helft van de mensen matig of slecht verkoeling vinden in hun woning, tuin of buurt. Deze problemen zijn het grootst bij mensen die moeite hebben met rondkomen, mensen met een kwetsbare gezondheid en jongvolwassenen. Dit blijkt uit het onderzoek ‘verkoeling bij hitte’ van zes GGD’en in onze Academische Werkplaats Gezonde Leefomgeving. 

De resultaten worden op 27 juni gepubliceerd en gepresenteerd op het nationaal symposium 'Hitte in de Stad - Hete Hangijzers'.

Het onderzoek

In het AWGL onderzoek is gekeken naar de beleving van hitte in en om de woning. Er is gebruik gemaakt van data van 6 GGD’en in Gelderland, Overijssel en Zuid-Holland. Deze data komen van de Gezondheidsmonitor Volwassenen en Ouderen (mensen van 18 jaar en ouder) uit 2020. Er vulden toen 140.000 mensen een vragenlijst in. Naast gegevens uit de Gezondheidsmonitor is ook naar de omgeving gekeken. Zoals naar de hoeveelheid groen, de omgevingstemperatuur en afstand tot koele plekken.

Wie houdt het hoofd koel?

Bijna de helft van de mensen vindt bij aanhoudende warmte matig of slecht verkoeling in de woning (44%) of in tuin of buurt (49%). De groepen die niet goed verkoeling kunnen vinden, zijn met name mensen die moeite hebben met rondkomen, mensen met een kwetsbare gezondheid en jongvolwassenen. In stedelijk gebied gaf 57 tot 61% van de mensen aan matig of slecht verkoeling te kunnen vinden. In niet-stedelijk gebied is dat 43 tot 48%. De verdere resultaten én aanbevelingen lees je via de projectpagina van dit onderzoek. Daar kun je ook het volledige rapport downloaden.

Maatregelen nemen

De onderzoekers roepen op om meer aandacht te besteden aan hitte in en om de woning. Ze hebben daarom aanbevelingen om maatregelen te nemen opgesteld voor gemeenten, provincies en wooncorporaties. Voor deze doelgroep is een factsheet met toelichting en de aanbevelingen opgesteld, ook deze is beschikbaar op de projectpagina.

Meer lezen?

Begin juli besteedde 'Max Vandaag, de website voor 50+' in een artikel uitgebreid aandacht aan het onderzoek met een aantal praktische tips om koel te blijven wanneer het buiten warm is.

 

Juni 2023

Wil je graag up-to-date blijven met alle nieuwtjes, schijf je dan hier in!