We gaven recent een aantal mooie voorbeelden van praktijkonderzoek over een beweegvriendelijke leefomgeving. Maar hoe krijg je die beweegvriendelijke leefomgeving voor elkaar? We stellen graag een relevant beleidsonderzoek en een beleidstool (impactwijzer) aan jullie voor.

Beleid voor een beweegvriendelijke leefomgeving in Nederland

De VU doet onderzoek naar beleid in Nederland rondom de gezonde leefomgeving in het project ‘A Dutch implementation of the Physical Activity Environment Policy Index (PA-EPI)’. In hoeverre heeft de Rijksoverheid momenteel beleid geïmplementeerd voor het creëren van een gezonde beweegomgeving? En waar liggen kansen voor beleidsmakers om beleid op het gebied van de beweegvriendelijke leefomgeving? Lees meer over dit en voorgaand onderzoek op de website van ZonMw.

Sport & Bewegen Impactwijzer

Sport- en beweegprojecten kunnen meerwaarde hebben voor de maatschappij. Maar het is soms lastig in kaart te brengen wat een project hier precies aan bijdraagt. Met de Sport & Bewegen Impactwijzer kunnen de doelstellingen van een project concreet worden gemaakt. En kan een veranderstrategie voor het project worden opgesteld. Er worden ook tips gegeven over hoe je jouw project kan meten en wat je hiervan kan leren. Met de impactwijzer hopen de opstellers inzichten te bieden die helpen om het bestaansrecht van het project aan te tonen en financierders aan het project te binden.

De Sport & Bewegen Impactwijzer is geschreven door de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) – Academie Sport en Bewegen, in samenwerking met Kenniscentrum Sport & Bewegen. De Sport & Bewegen Impactwijzer bekijk je op de website van Kenniscentrum Sport & Bewegen.

Zelf aan de slag in de praktijk

Ben je geïnspireerd om aan de slag te gaan met deze inzichten?
In een eerder nieuwsbericht lichtten wij een aantal mooie voorbeelden van praktijkonderzoek naar een beweegvriendelijke leefomgeving uit.
Kijk ook eens op de website van het Kenniscentrum Sport & Bewegen voor tips, inspiratie en handvatten voor een uitnodigende openbare buitenruimte.

 

Afbeelding: Afkomstig van www.kenniscentrumsportenbewegen.nl.

Oktober 2023

Wil je graag up-to-date blijven met alle nieuwtjes, schijf je dan hier in!