Het is nu nog fris buiten, maar de zomer komt eraan. Wordt het dit jaar weer een hete zomer? De toenemende hitte heeft grote gevolgen voor de gezondheid. Wat kan je als professional doen en/of adviseren om deze effecten tegen te gaan? Wij hebben een aantal tips!

Stappenplan hitte

Het Klimaatverbond heeft een stappenplan hitte ontwikkeld voor gemeenten en woningcorporaties hoe hitte in en om woningen aangepakt kan worden, waarbij ook aandacht is voor inwoners met een kwetsbare gezondheid. Dit stappenplan vind je op het Kennisportaal Klimaatadaptatie

Luisteren

De bezoekers van ons symposium kennen de interessante samenwerking tussen VPRO Argos en de Hogeschool van Amsterdam op het gebied van hitte in woningen. Ze hebben ook een zeer luisterwaardige podcast gemaakt. Luister de aflevering ‘Een koel huis als luxeproduct’ terug via de website van VPRO: Een koel huis als luxeproduct - HUMAN - VPRO of op Spotify.

Webinar voor GGD’en

De GGD Werkgroep Klimaat organiseert op 4 juni in de middag exclusief voor GGD'en de webinar 'Klimaatadaptatie is geen betutteling' over hitte, sterfte en klimaatscenario’s. (Deze link gaat naar GGD GHOR Kennisnet en is alleen toegankelijk voor mederwerkers van GGD’en).

Onderzoek naar hitte binnen de AWGL

Ook binnen de AWGL doen we onderzoek naar hitte en gezondheid:

  • In het project 'Klimaatadaptatie en Gezondheid' werken ruim 10 GGD’en samen om te zorgen dat gezondheid meegenomen wordt bij klimaatadaptatie door gemeenten én dat we als GGD’en zelf ook meer doen aan klimaatadaptatie.
  • In het project ‘Wie houdt het hoofd koel’ hebben we gekeken hoe groot de problemen zijn van hitte in en om woningen en wie het meest last heeft van hitte in en om de woning. Heb jij die handige factsheet voor gemeenten en woningcorporaties nog scherp?
  • In het project ‘Hittestress voorkomen’ hebben we de belangrijkste adviezen over hitte beoordeeld op effectiviteit en onderbouwing. 

 

April 2024

Wil je graag up-to-date blijven met alle nieuwtjes, schijf je dan hier in!