Overal in Nederland werkt men aan de gezonde leefomgeving. En wij blijven graag goed op de hoogte van kennisontwikkeling in de praktijk. Een leuke bron daarvoor is de website Stadszaken. Lees je met ons mee?

Stadszaken

Stadszaken is een positief-kritisch journalistiek platform over stedelijke ontwikkeling in de breedste zin van het woord. Ze brengen nieuws, en zijn een vaksite, met een journalistieke insteek. De site is thematisch opgezet rond de hoofdthema’s wonen & vastgoed, economie, mobiliteit, openbare ruimte, klimaat & duurzaam en smart city. En tik je als zoekwoord ‘gezond’ dan krijg je veel interessants te zien. Hieronder zomaar een bloemlezing. Je kunt je via de site ook abonneren op hun nieuwsbrief.

Wethouder Utrecht: grootste winst voor gezondheid zit in fysieke leefomgeving

Utrecht is een gezonde stad als iedereen wordt ondersteund in een zo gezond mogelijke levensstijl. Dat zegt wethouder Eelco Eerenberg, die recent de Utrechtse beleidsnota Volksgezondheid schreef. De grootste impact kun je als wethouder maken met de juiste inrichting van de fysieke ruimte, zegt hij. Lees verder bij Stadszaken.

Noord-Brabant wil gezondheidsdoelen halen met de Omgevingswet

De Omgevingswet biedt meerdere manieren om gezondheidsambities en –doelen te halen. Zo kunnen die worden verwerkt in een visie of programma, maar ook kan de provincie instructieregels opnemen die gemeenten moeten uitvoeren. Dat blijkt uit een analyse in opdracht van de provincie Noord-Brabant. Die is in gesprek over de conclusies, laat de Brabantse gedeputeerde Boelema aan Stadzaken weten. Lees verder bij Stadszaken.

Nieuwe leidraad helpt Arnhem toetsen op gezondheidseffecten

De gemeente Arnhem wil gebiedsgericht kijken naar de uitwerking van ruimtelijke plannen op de gezondheid van bewoners. Dat staat in het Plan Gezonde Leefomgeving. Zowel nieuwe als bestaande delen van de stad worden met het plan tegen het licht gehouden. Normen kunnen worden aangescherpt. Nieuw is de aandacht voor lichtvervuiling en hittestress. Lees verder bij Stadszaken.

Column: Brede welvaart in woningbouw en gebiedsontwikkeling

'Woningbouw en gebiedsontwikkeling draait om de mensen die er moeten wonen, werken en recreëren. Althans dat zou in mijn ogen zo moeten zijn. Door het welzijn van mensen als startpunt te nemen bij ruimtelijke ontwikkelingen, en daarmee recht te doen aan de behoeften van verschillende groepen mensen. Dan gaan er een hoop mooie nieuwe plekken ontstaan. De crux zit bij het streven naar welzijn. Dat is namelijk subjectief en van mens tot mens verschillend.' (Wiebe de Ridder, senior consultant wonen bij Sweco) Lees verder bij Stadszaken.

 

Mei 2024

Wil je graag up-to-date blijven met alle nieuwtjes, schijf je dan hier in!