Het gezonder maken van de leefomgeving botst nog wel eens op zakelijke belangen. Denk bijvoorbeeld aan de discussies in gemeenteraden over het al dan niet toelaten van een nieuw fastfoodrestaurant. Onderzoekers van Amsterdam UMC doken er verder in en ontwikkelden een mooie aanpak voor gemeenten.

Onderzoekers van het kennisnetwerk systeemdenken voor een gezonde samenleving van Amsterdam UMC hebben op basis van onderzoek geconcludeerd dat zakelijke belangen een belangrijke rol te spelen in gezondheid. Dit uit zich onder meer sterk in de (on)gezonde leefomgeving. De onderzoekers combineerden vervolgens kennis uit vele andere onderzoek tot een mogelijke aanpak voor gemeenten tegen ziekmakende verdienmodellen en voor gezonde ondernemers.

Wat zijn de commerciële determinanten van gezondheid?

Slechts vier industrieën zijn verantwoordelijk voor een derde van de wereldwijde sterfte, door hun bijdrage aan ongezonde omgevingen en gedragingen. Het gaat dan om:

  • sterk bewerkte voedingsmiddelen
  • tabak
  • alcohol
  • fossiele brandstoffen

Wat voor een mogelijkheden hebben gemeenten?

Gemeenten hebben verschillende mogelijkheden om deze in kaart te brengen en te adresseren. De onderzoekers werkten een aanpak voor gemeenten uit over vier hoofdlijnen:

    1. Breng lokale commerciële invloeden in kaart
    2. Creëer draagvlak
    3. Onderzoek actiegebieden
    4. Ontwikkel een langetermijnstrategie

De volledige aanpak-voor-gemeenten als snel te lezen slidedeck bekijk je via de website Lokale aanpak van de commerciele determinanten van gezondheid. Hier vind je ook een achtergrondrapport en infographics.

Meer lezen?

Lees het artikel Stel als overheid grenzen aan verdienmodellen die de volksgezondheid schaden in het economievakblad ESB.

 

November 2024

Wil je graag up-to-date blijven met alle nieuwtjes, schijf je dan hier in!