Vorige week hadden we een projectenbrainstorm, waar we met acht enthousiaste aanwezigen potentiële onderzoeksideeën en -kansen besproken hebben. Sommige ideeën houden de indieners nog even voor zichzelf. We hebben ook een paar ideeën die we juist wel graag delen!

Voedselbos of buurtmoestuin

Een gemeente wil graag gaan werken aan de verbinding tussen fysiek en sociaal domein, en denkt erover na dat te gaan doen aan de hand van een voedselbos of buurtmoestuin. Ze zouden dat graag vorm geven in een gezondheidsonderzoek, bijvoorbeeld met aandacht voor sociaal-economische verschillen. Er is nog geen concrete onderzoeksvraag. De brainstorm leverde een hoop leuke suggesties op. Maar meer input is welkom!
Heb jij ervaring met voedselbos of buurtmoestuin die je graag wil delen? Weet je van relevante studies die helpen om de nog openstaande onderzoeksvragen bloot te leggen? Speelt dit misschien ook in jouw regio en sta je er voor open om samen te werken? Laat het ons weten, dan brengen we je in contact met de inbrengende GGD en gemeente.

Houtrook

Een GGD vraagt zich af waaróm mensen eigenlijk houtstoken en overlast veroorzaken. Wat zijn de beweegredenen van stoken? Dit om ook aanknopingspunten te hebben voor gedragsverandering. Er wordt verbinding gezocht met de GGD-werkgroep Luchtkwaliteit en Gezondheid. Maar misschien heb jij dit ook al uitgezocht bij jouw GGD? Of denk ook jij hier over na? Laat het ons weten, dan brengen we je in contact met de inbrengende GGD en GGD-werkgroep.

Aanbieding

Een gemeente gaat in een zeer gevarieerde buurt de grondwaterstand verlagen, met als doel het terugbrengen van wateroverlast na hevige regen. Er worden vragenlijsten uitgezet onder de 1000 betrokken huishoudens, voor en na dat dit gebeurt. Daar kunnen gezondheidsvragen aan worden toegevoegd. Ook is het mogelijk om bijvoorbeeld metingen uit te voeren. De betreffende GGD-regio heeft geen nijpende onderzoeksvraag, wél ruimte om gezamenlijk onderzoek uit te voeren met diverse collega’s van GGD en het RIVM. Ze willen deze mooie kans daarom ook niet onbenut laten. Neem contact met ons op als je een vraag of onderzoekssuggestie hebt die zich hiervoor zou lenen, dan brengen wij je in contact met deze GGD.

Jouw eigen idee

Heb je zelf een idee voor een kortdurende desktopstudie of onderzoeksproject? Lees op onze site over de voorwaarden en mogelijkheden. De eerstkomende deadline om voorstellen in te dienen is 15 mei. Ons complete ondersteuningsaanbod voor deze call vind je hier.

 

Maart 2024

Wil je graag up-to-date blijven met alle nieuwtjes, schijf je dan hier in!