We hielden voor onze deelnemers een webinar waarin onze onderzoekers de GGD Rekentool Luchtkwaliteit en Gezondheid toelichtten. Deze toelichting is nu terug te kijken.

In november 2023 publiceerden wij de actualisatie van de GGD Rekentool Luchtkwaliteit en Gezondheid als vervolg op het rapport van december 2021. Lees alles over deze tool en download de middelen op de projectpagina. In april 2024 gaven onze onderzoekers Rik van de Weerdt en Saskia van der Zee een demonstratie van de rekentool, gericht op medewerkers van GGD'en. Ook lichtten zij de achtergronden van de tool aan hen toe.
Ze benadrukten allereerst dat het rekenblad in Excel niet op zichzelf staat. Lees voordat je aan de slag gaat ook de rapporten die horen bij de rekentool (uit 2021 en 2023) goed door. Deze zijn te vinden op de projectpagina.

Kijk hieronder de presentatie terug.

De volgende onderdelen komen aan bod:

  • De structuur van de rekentool; hoe zit de tool in elkaar en hoe werkt het?
  • Welke invoer is nodig?
  • Voor welke scenario’s is de rekentool te gebruiken?
  • Wat zijn de randvoorwaarden en de beperkingen?
  • Voor de live-deelnemers aan het webinar waren er ook oefenopgaven die daarna met elkaar besproken werden. Dit onderdeel en de vragen/discussie achteraf hebben we niet opgenomen.

Let op: 

Invoer, uitkomsten en interpretatie van de uitkomsten uit de rekentool Luchtkwaliteit en Gezondheid blijken foutgevoelig. We raden GGD’ers daarom aan altijd samen met een collega hieraan te werken. En om je resultaten tevens te laten tegenlezen door een van de collega’s van de GGD-werkgroep Luchtkwaliteit en Gezondheid. In ieder van de vijf bovenregio’s is er minstens één.

April 2024

 

Wil je graag up-to-date blijven met alle nieuwtjes, schijf je dan hier in!