Een groot deel van de bevolking kan onvoldoende verkoeling vinden in en om zijn woning bij extreme hitte. Het Rooilijn platform publiceerde deze maand een artikel naar aanleiding van ons onderzoek ‘Wie houdt het hoofd koel?’.

Het onderzoek

In het AWGL onderzoek ‘Wie houdt het hoofd koel’ is gekeken naar de beleving van hitte in en om de woning. Er is gebruik gemaakt van data van 6 GGD’en in Gelderland, Overijssel en Zuid-Holland. Deze data komen van de Gezondheidsmonitor Volwassenen en Ouderen (mensen van 18 jaar en ouder) uit 2020. Er vulden toen 140.000 mensen een vragenlijst in. Naast gegevens uit de Gezondheidsmonitor is ook naar de omgeving gekeken. Zoals naar de hoeveelheid groen, de omgevingstemperatuur en afstand tot koele plekken.

‘Bijna de helft van de Nederlanders vindt matig of slecht verkoeling in hun woning, tuin of buurt. De armste wijken blijken de warmste wijken, levensloopbestendige woningen zijn niet beter bestand tegen hitte dan andere woningen en ook in niet-verstedelijkte gebieden is er veel hittestress. Dat zijn enkele opvallende uitkomsten van een omvangrijk GGD-onderzoek naar de beleving van hitte in en om de woning. Om hittestress en gezondheidsschade door hitte te voorkomen moeten we maatregelen binnen de domeinen gezondheid, gebouw en gebied gaan combineren.’ www.rooilijn.nl

Verder lezen

Lees het hele artikel ‘Hitteadaptatie via gebouw, gebied én gezondheid’ of kijk op www.rooilijn.nl.

Op de projectpagina vind je alle informatie en het onderzoeksrapport en de factsheet voor gemeente, provincie en woningcorporatie. Ook lees je er tips om verder te lezen over dit onderwerp.

 

Februari 2024

Wil je graag up-to-date blijven met alle nieuwtjes, schijf je dan hier in!