In het programma Gezonde Leefomgeving Integrale Aanpak financiert ZonMw verschillende projecten waar ook deelnemers aan onze werkplaats in participeren. Deze week maakte ZonMw bekend welke tien projecten een onderzoekssubsidie ontvangen en dit voorjaar van start zullen gaan. We zetten ze op een rijtje en hebben daarnaast een uitnodiging voor de betrokkenen.

De tien projecten

We hebben de korte beschrijving van deze projecten overgenomen van ZonMw:ZonMw GLIA fotokind logo

  • Ontmoeting in de wijk: wat werkt voor tienermeiden en vrouwen met een migratieachtergrond? 
    Dit consortium gaat in de provincie Utrecht onderzoeken hoe ze ontmoetingsplekken kunnen inrichten die aansluiten bij tienermeiden en vrouwen met een migratieachtergrond. Dit wordt gedaan met behulp van onderzoeksmethoden Photovoice en het BOLK-model en levert een handelingsperspectief op voor gemeenten, GGD-en provincies.
  • Groen Samenspel 
    Dit consortium gaat in de gemeente Leiden onderzoeken hoe inwoners van kwetsbare wijken kunnen profiteren van de positieve werking van een groene omgeving op gezondheid. Er wordt middels datasets onderzocht wat de onderliggende mechanismen zijn en er worden samen met inwoners groene interventies in de wijk ontwikkelt.
  • Samen gezond bezig in de wijk; een evaluatie van drie bewonersprojecten in Den Haag Zuidwest 
    Dit consortium gaat 3 projecten evalueren in Den Haag Zuidwest. Het proces van herinrichtingen wordt samen met inwoners geanalyseerd en er wordt gezocht naar factoren die het gebruik van de projecten door inwoners bevorderen of belemmeren.
  • GGroen: Ontsluiten van de Gezondheidswaarde van een Groen Zuid Limburg; wat werkt in kwetsbare wijken
    Dit RuimteGIDS consortium in Zuid-Limburg achterhaalt bij inwoners welke aanpassingen in het groen bijdragen aan het verbeteren van de gezondheid in kwetsbare wijken. Deze inzichten dragen vervolgens bij aan richtlijnen voor beleid en stimuleren het gebruik van groen. Het RuimteGIDS consortium bouwt voort op een samenwerkingsverband.
  • Integraal werken aan een gezonde leefomgeving in kwetsbare wijken
    Dit consortium gaat in 3 Overijsselse gemeenten samen met bewoners en professionals fysieke en sociale problemen onderzoeken. Samen gaan ze leren wat werkt, waarom en voor wie en leveren ze praktische handvatten op voor professionals.
  • Een fijne wijk maken we samen
    Dit consortium gaat inwoners betrekken bij verbetering van de leefomgeving in 2 wijken in Brabant middels realistisch evalueren en participatief onderzoek. In samenwerking met sleutelpersonen gaan ze in gesprek met inwoners om te komen tot oplossingsrichtingen voor de inrichting en het gebruik van de leefomgeving.
  • Bewonersinitiatieven in de leefomgeving voor langer gezond thuis wonen door ouderen in Flevoland
    Dit consortium gaat kennis ontwikkelen over bewonersinitiatieven van ouderen om langer gezond zelfstandig thuis te wonen in kwetsbare wijken in Flevoland. Zo komt er zicht op de impact van bewonersinitiatieven op bewoners, de wijk en besluitvormingsprocessen.

Uitnodiging betrokkenen: Ben je betrokken bij een van deze projecten en deelnemer aan de AWGL? Vertel je ons dan eens wat meer over je project? (dat kan met een mailtje naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.) We delen je informatie graag met onze community! 

  • Gezonde leefomgeving Nijmegen: Verbinden en organiseren van proces, advies, kennis en samenwerking
    Dit consortium maakt met actiegericht onderzoekt inzichtelijk welke maatregelen nodig zijn voor een gezonde leefomgeving in de Kanaalzone – Zuid in Nijmegen. Het project betrekt inwoners en professionals en brengt de processtappen van ruimtelijke projecten in kaart.

  • Gezonde voedselomgeving als complex vraagstuk: samenwerking met inwoners in besluitvorming
    Dit consortium onderzoekt in de proeftuinen in Ede, Amsterdam en Rotterdam de besluitvorming voor het herinrichten van de voedselomgeving en ontwikkelt een aanpak voor gemeenten. De uitkomsten bieden gemeenten handvatten voor de besluitvorming.
  • LivingLab Wijkaanpak Hitte
    Dit consortium ontwikkelt samen met drie Rotterdamse wijken een wijkaanpak en handreiking als volgende stap in het hitteplan. Het project betrekt bewoners van kwetsbare wijken en kijkt welke fysieke innovaties passend zijn en hoe men zich kan voorbereiden op hitte.

Wil je meer weten? Lees dan verder op de site van ZonMw

Wil je graag up-to-date blijven met alle nieuwtjes, schijf je dan hier in!