ZonMw voegt een extra subsidieronde toe aan het programma Gezonde Leefomgeving Integrale Aanpak. Deze call biedt veel vrijheid, je mag met deze subsidie ook heel praktisch aan de slag. ZonMw nodigt gemeenten en GGD’en uit landelijk gebied nadrukkelijk uit om subsidie aan te vragen. Dat biedt vást ook kansen voor jouw GGD en gemeente(n)! 

Oproep: Impulssubsidie Gezonde Leefomgeving

Op 30 april maakte ZonMw bekend een extra subsidieronde toe te voegen aan het programma Gezonde Leefomgeving Integrale Aanpak. De impulssubsidie biedt financiële ondersteuning voor gemeenten en GGD’en die aan de slag willen met een gezonde leefomgeving om zo de gezondheid van inwoners te helpen verbeteren. 

Wie

Met deze subsidie kunnen gemeenten samen met GGD’en voorbeelden en ervaringen over de gezonde leefomgeving in de praktijk brengen. En zo de gezondheid van inwoners helpen te verbeteren. De hoofdaanvrager is een GGD of gemeente. ZonMw nodigt gemeenten en GGD’en uit landelijk gebied of krimpgebieden nadrukkelijk uit om subsidie aan te vragen.

Waarvoor

Deze call biedt veel vrijheid, met deze impuls kan bijvoorbeeld een plek worden aangelegd, een beschermende maatregel worden uitgevoerd, een uitgebreide(re) participatie worden bekostigd of een procesbegeleider worden aangesteld om het ruimtelijk, sociaal en gezondheidsdomein en andere partijen bij elkaar te brengen. Dat biedt vást ook kansen voor jouw GGD en gemeente!

De impuls biedt financiële ondersteuning voor GGD’en en gemeenten die aan de slag willen met een gezonde leefomgeving en hierbij gebruik willen maken van bestaande voorbeelden en ervaringen. De projecten moet gaan over een van de volgende thema's:

  1. Het stimuleren en bevorderen van sociale cohesie met ingrepen in (of de inrichting van) de fysieke leefomgeving.
  2. De omgeving groen(er) en aantrekkelijker maken voor inwoners.
  3. Het maken van voorzieningen die veilig zijn en inwoners stimuleren tot ontmoeten, bewegen, spelen en rust.
  4. Het beschermen van inwoners tegen:
    a. de negatieve gevolgen van klimaatverandering en hittestress,
    b. en/of infectieziekten,
    c. en/of overlast (onder andere geluidsoverlast en geurhinder)
    d. en/of (de gevolgen van) vervuiling, onder andere onvoldoende luchtkwaliteit, watervervuiling en afval.
  5. Het toegankelijk en veilig maken van (sociale) voorzieningen en gezonde keuzes in de openbare ruimte, zoals een gezonde voedselomgeving.

ZonMw vraagt je, naast de uitvoering van je project, een factsheet op te leveren met de geleerde lessen. Meer onderzoeksinspanning is niet nodig.

Wat

Er kan in de periode van 30 april t/m 1 juli 2024 maximaal €40.000,- worden aangevraagd voor een impuls. Het totale beschikbare subsidiebudget in deze ronde is €1.000.000,-. Voor deze subsidie geldt het principe ‘wie het eerst komt, het eerst maalt’. Als het totale subsidiebudget is uitgeput voordat de sluitingsdatum is bereikt, dan sluit de oproep.

Indienen? Meer weten?

Informeer je verder over deze mooie kans op de website van ZonMw:

  • Nieuwsbericht impuls gezonde leefomgeving
  • Subsidieoproep impuls gezonde leefomgeving (download de gehele subsidieoproep via de blauwe knop rechtsboven op de pagina)
  • ZonMw digitale informatiebijeenkomst op 14 mei van 10:00 tot 11:00 uur. Hier hoor je alles over de subsidieoproep en kan je ZonMw je vragen stellen. Meld je aan bij ZonMw.

Programma Gezonde Leefomgeving Integrale Aanpak

Het programma Gezonde Leefomgeving Integrale Aanpak van ZonMw richt zich op (het door ontwikkelen van) praktijkkennis, een integrale aanpak en op ‘samen leren’. Met deze kennis kunnen gemeenten en GGD’en gezondheid meewegen bij het inrichten en beheren van de fysieke omgeving. Het subsidieprogramma is onderdeel van het bredere programma ‘Gezonde Leefomgeving’ dat ZonMw en RIVM uitvoeren in opdracht van het ministerie van VWS. Uiteraard werken RIVM en ZonMw daarbij nauw samen met partners. 

Binnen het programma zijn 4 subsidierondes:

  1. Ontwikkelen van kennis over gezondheid in kwetsbare wijken en gebieden.
    Er zijn 10 projecten gehonoreerd. We berichtten je hier eerder over
  2. Toepassen van kennis over een gezonde leefomgeving
    In de week van 29 april werd aan 15 ingediende projecten bekend gemaakt dat zij gehonoreerd zijn. We zullen jullie binnenkort informeren over welke projecten dat zijn.
  3. Evaluatie Projecten
    AWGL voert samen met partners Platform31 en Pharos de evaluatie uit van de projecten in de eerste twee calls. We starten in juli 2024 op en zullen onze plannen met jullie delen.
  4. Impuls gezonde leefomgeving 
    Zie bovenstaand bericht

 

April 2024

Wil je graag up-to-date blijven met alle nieuwtjes, schijf je dan hier in!