- Status
- Lopend
- Jaar van uitgave
- 2024
- Contactpersoon
- Henk Broekhuizen, GGD Twente
Op verzoek van provincie Overijssel werd in 2023 door de GGD een milieuverkenning opgesteld. Doel van deze verkenning was de stand van het milieu in Overijssel in beeld te brengen, waarbij aandacht was voor verschillen in gezondheid en leefomgevingskwaliteit tussen wijken. Om efficiënt tot passende, concrete adviezen te komen, bestaat bij de provincie Overijssel de behoefte om de aanpak voor wijken met vergelijkbare uitdagingen te bundelen. Onze onderzoekers gaan uitzoeken of een ruimtelijke clusteranalyse daaraan bij kan dragen.
Milieuverkenning Overijssel
De provincie Overijssel is verantwoordelijk voor een provinciaal milieubeleidsplan. Zij hebben in 2023 de GGD gevraagd om, ter onderbouwing van te maken keuzes en prioritering, de stand van het milieu in Overijssel in beeld te brengen. Zij vroegen hierbij expliciet ook verschillen in gezondheid en leefomgevingskwaliteit in beeld te brengen en aandacht te hebben voor sociaal economische gezondheidsverschillen. Ook vroegen zij te kijken naar wijken of gebieden waar uitdagingen bij elkaar komen. De rapportage is openbaar beschikbaar: Milieuverkenning Provincie Overijssel
Vergelijkbare uitdagingen bundelen
De provincie Overijssel ziet in de resultaten van de milieuverkenning aanleiding om verdiepend onderzoek te doen naar de wijken waar uitdagingen bij elkaar komen, Ze hopen daarmee, met GGD en gemeenten, meer gebiedsgericht te kunnen werken, zonder direct tijdrovend maatwerk op wijkniveau te hoeven leveren. In deze desktopstudie willen de onderzoekers kijken of rapportage en advisering op het niveau van groepen van wijken mogelijk is, door gebruik te maken van de methode ‘ruimtelijke clusteranalyse’.
Aanpak: ruimtelijke clusteranalyse
De onderzoekers maken gebruik van de ruimtelijke data op wijkniveau die al is verzameld voor de milieuverkenning. De clusteranalyse wordt uitgevoerd met het programma GeoDa. In samenspraak met GIS-experts van Universiteit Twente wordt een bij de data passende clustermethode gekozen waarmee de Overijsselse wijken zodanig worden gegroepeerd dat de variatie binnen de clusters worden geminimaliseerd en de variatie tussen de clusters worden gemaximaliseerd. Ook wordt er onderzocht of stratificatie voor bijvoorbeeld wijken in stedelijk en landelijk gebied tot andere resultaten leidt.
Resultaat: beoordeling methode én inzicht voor een gebiedsaanpak in Overijssel
Indien de methode van onderzoek werkt zoals de onderzoekers verwachten levert deze desktopstudie resultaat bestaande uit twee onderdelen:
- Een rapport met de bevindingen en een inschatting van de waarde van deze in de GGD-praktijk nieuwe analysemethode.
- Een verdieping op de milieuverkenning Overijssel die het mogelijk maakt om in de toekomst sneller en gerichter beleidsmaatregelen te ontwikkelen die bijdragen aan het verkleinen van gezondheidsverschillen en het verbeteren van de leefomgeving in Overijssel.
Looptijd: Najaar 2024
Dit project is een samenwerking van GGD Twente, GGD IJsselland, Bovenregionaal Team M&G regio Oost, Universiteit Twente, en Provincie Overijssel.