De Gaarden
Status
Lopend
Jaar van uitgave
2024
Contactpersoon
Esther Vlasveld
Bewegen Groen Ontmoeten Ontspannen
GGD Haaglanden

In de Haagse buurt De Gaarden vindt een grootschalige herstructurering plaats, waarbij de nadruk ligt op de lange en middellange termijn. Maar bewoners hebben nu al behoefte aan een gezonde leefomgeving. In dit ZonMw-project wordt placetesting ingezet als een innovatieve, praktijkgerichte aanpak. Professionals werken hierin samen met de mensen die er wonen en werken aan het vormgeven van een gezonde stedelijke leefomgeving.

Doel: ontwikkeling van een aanpak

Een gezond thuis is meer dan een goede woning. Zo is er onder andere behoefte aan een veilige omgeving, ruimte voor spel en beweging, gebruik kunnen maken en genieten van aantrekkelijk groen en ontmoetingsplekken. Het project geeft invulling aan plekken en routes die passen bij de behoeften van de gebruikers. Dat doen ze door samen te werken met degenen die de buitenruimte gaan gebruiken, volgens de principes van positieve gezondheid,

Het doel van dit project is een model te ontwikkelen waarin stedelijke ontwikkeling en volksgezondheid hand in hand gaan. In dit model hebben buurtbewoners en lokale professionals een belangrijke rol. Vanaf het signaleren van kansen tot aan de uitvoering en evaluatie van interventies, zijn zij actief betrokken bij het hele proces. Er worden niet alleen fysieke aanpassingen gedaan, maar ook wordt nagedacht over hoe een plek of route wordt gebruikt.

Placetesting

is het doen van tijdelijke ingrepen en experimenten om deze te testen bij de gebruikers. Door gebruik van de methode placetesten worden de behoeften van bewoners in een vroeg stadium geïdentificeerd en wordt er actief samengewerkt met professionals. Dit proces maakt het mogelijk om de betrokkenheid van bewoners te vergroten en hun perspectieven direct mee te nemen in het ontwerp en de inrichting van de buitenruimte.

 

Iteratieve werkwijze

Het project wordt uitgevoerd in een iteratief proces, waarin stappen herhaaldelijk worden doorlopen en zo nodig worden aangepast.

  1. Inventarisatie van behoeften: In de eerste stap wordt samen met de inwoners een inventarisatie gemaakt van hun behoeften voor de buitenruimte. Deze behoeften worden vervolgens vertaald naar passende interventies, zoals fysieke aanpassingen of de programmering van een plek of route.
  2. Uitvoering en evaluatie: In de tweede stap worden de interventies uitgevoerd en wordt de impact ervan geëvalueerd. Dit gebeurt door in gesprek te blijven met de bewoners en professionals. Hierbij wordt nagegaan of de interventie bijdraagt aan het doel en of er aanpassingen nodig zijn.
  3. Kennisdeling: In de derde stap wordt de opgedane kennis en ervaring gedeeld. Dit gebeurt op een beeldende manier, zodat zowel bewoners als professionals hier optimaal van kunnen profiteren.

Samenwerkingspartners

 Het project wordt uitgevoerd in nauwe samenwerking met verschillende partners:

  • GGD Haaglanden: Zorgt voor de coördinatie en integratie van gezondheidsperspectieven in het project.
  • Gemeente Den Haag: Ondersteunt het project vanuit stedelijke planning en OCW.
  • Woningcorporaties Haag Wonen en Staedion: Leveren een belangrijke bijdrage door hun bestaande contacten in de wijk en betrokkenheid bij leefbaarheidsprojecten.
  • Provincie Zuid-Holland, Haagse Onderwijsinstellingen, Academische Werkplaats Lumens en Academische Werkplaats Gezonde Leefomgeving: Ondersteunen het project met onderzoek en kennisdeling.
  • Het project is onderdeel van het uitvoeringsprogramma van het Nationaal Programma Zuidwest (NPZW). De GGD Haaglanden neemt deel aan het programmateam van het projectbureau NPZW.
  • Inwoners De Gaarden: De belangrijkste partners in dit proces zijn de inwoners van de wijk De Gaarden zelf.

Deze samenwerkingspartners hebben zich een gemeenschappelijk doel gesteld: De Gaarden niet alleen voor, maar vooral samen mét, de bewoners transformeren tot een gezonde en uitnodigende buurt.

Resultaat

Voor de Buurt

Een toename van de actieve betrokkenheid van zowel inwoners als partners in de wijk, en een versterkt gevoel van regie bij de bewoners. De fysieke en programmatische interventies krijgen vaste vorm en leveren waardevolle input voor het toekomstige buitenruimteplan en de maatschappelijke voorzieningen op buurtniveau.

Het project zal resulteren in een stappenplan en een beeldverhaal dat een inspirerend en eerlijk verslag geeft van de manier van werken en de waarde van ervaringskennis. Hierbij wordt extra aandacht besteed aan de samenwerking met de buurt en de belangen van de bewoners. De opgedane ervaring met het werken vanuit positieve gezondheid aan stedelijke ontwikkeling wordt zo breed mogelijk gedeeld.

Verder lezen

Je leest ook over dit project op de website van ZonMw: De Gaarden: Een nieuwe richting in Gezonde Stedelijke Ontwikkeling

Ook op de site van Lumens, onze collega-Academische Werkplaats Publieke Gezondheid, lees je meer: project de Gaarden.

 

Looptijd: Juni 2024 – Juni 2025

Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door ZonMw, programma Gezonde Leefomgeving Integrale Aanpak.

Dit project is een samenwerking van GGD Haaglanden, Gemeente Den Haag en woningcorporaties Haag Wonen en Staedion, Nationaal Programma Zuidwest en Provincie Zuid-Holland.