Status
Lopend
Jaar van uitgave
2024
Contactpersoon
Jacco Bastings, GGD Zuid-Limburg
Bewegen
GGD Zuid-Limburg

Bewoners van wijken met een lage sociaaleconomische positie (SEP) kampen vaker met gezondheidsproblemen. Kinderen en jongeren in deze wijken bewegen vaak minder dan de richtlijnen en het landelijk gemiddelde. Onze onderzoekers willen achterhalen welke kenmerken van de fysieke leefomgeving de actieve mobiliteit van deze kinderen beïnvloeden. Of concreet: wat maakt of deze kinderen wel of niet naar school lopen of fietsen?

Gezonde generatie die voldoende beweegt

Het Gezond en Actief Leven Akkoord (GALA) stelt de ambitie om een gezonde generatie te behalen in 2040. Het stimuleren van voldoende bewegen door kinderen en jongeren hoort hier bij. De manier waarop kinderen zich dagelijks verplaatsen, vooral van en naar school, kan hierin een positieve rol in spelen. Daarvoor is een omgeving die voldoende aanmoedigt om dit ‘actief’ te doen een voorwaarde.

 

Invloeden in de fysieke leefomgeving

Er is behoefte aan een overzicht van bepalende factoren waardoor de fysieke leefomgeving kan aanmoedigen om te kiezen voor een actieve vorm van mobiliteit. Vooral met het oog op kinderen en jongeren die opgroeien in een wijk met een lage sociaal economische positie (SEP). In de desktopstudie ‘Determinanten in de fysieke leefomgeving die de actieve mobiliteit naar voorzieningen bij kinderen in lage SEP wijken’ willen de onderzoekers komen tot een overzicht van deze ‘determinanten’. Dit doen zij door informatie te verzamelen over actieve mobiliteit en de invloed van de fysieke leefomgeving in lage SEP-wijken.

Aanpak

Om efficiënt toegang te krijgen tot relevante informatie, houden de onderzoekers korte (online) interviews met experts van verschillende kennisinstellingen die gespecialiseerd zijn in actieve mobiliteit en kinderen. Resultaten uit wetenschappelijke en grijze literatuur worden vervolgens semi-systematisch geselecteerd en overzichtelijk gerapporteerd.

Resultaat: Inzichten voor beleid en vervolgonderzoek

Dit onderzoek kan beleidsmakers, gemeenten en kennisinstellingen voorzien van waardevolle inzichten voor het ontwikkelen van gerichte adviezen en effectieve maatregelen. Dit is essentieel voor het bevorderen van een gezonde leefomgeving en het verbeteren van de mobiliteit en het welzijn van kinderen. Daarnaast kan het onderzoek dienen als basis voor verdere studies of interventies, waarbij praktische aanbevelingen worden gedaan die toepasbaar zijn in verschillende regio's.

 

Looptijd: najaar 2024

Dit project wordt uitgevoerd door GGD Zuid Limburg.