Status
Lopend
Jaar van uitgave
2024
Contactpersoon
Arne Mellaard, GGD Zuid-Holland Zuid
Bodem Stoffen
GGD Zuid-Holland Zuid
Erasmus Universiteit

Verschillende regio's in Nederland hebben te maken met lang bestaande of voortgaande vervuiling met uiteenlopende gevolgen voor mens en milieu. Er kan ongerustheid onstaan over deze vervuiling en de mogelijke effecten ervan. Of de aandacht ervoor en/of de ongerustheid erover neemt toe. Welke beleidsstrategieën hanteren overheden dan om de gezondheidsschade te beperken? En welk effect dit heeft op het vertrouwen van inwoners in de overheid?

In het onderzoek ‘Leren van respons van overheden bij langdurige blootstelling aan verontreinigingen’ spreken de onderzoekers met praktijk experts, wetenschappers en inwoners. Het doel van het onderzoek is inzicht te krijgen in welke verschillende beleidsstrategiën overheden zoals gemeenten, GGD’en en andere uitvoeringsorganisaties inzetten in het geval van een langdurige blootstelling aan verontreiniging. En welke impact dit in het verleden heeft gehad.

De onderzoekers verwachten op basis van dit onderzoek aanbevelingen te kunnen doen aan GGD’en over hoe om te gaan met langdurige verontreinigingen. En hoe zij hun gemeenten beter kunnen adviseren over effectieve beleidsstrategieen in zulke gevallen.

Het onderzoek wordt uitgevoerd vanuit GGD Zuid-Holland Zuid. In deze regio is het bedrijf Chemours gevestigd wat jarenlang PFAS heeft uitgestoten. Pas in recenter jaren werd duidelijk wat hiervan de mogelijke gezondheidsimpact is. Er is sindsdien veel aandacht onder bewoners, bestuurders en media voor dit probleem. De onderzoekers hopen de resultaten van dit onderzoek toe te kunnen passen in de GGD-advisering over deze langdurige verontreiniging aan gemeenten en omwonenden.

 

Interviews, literatuuronderzoek en focusgroepen

Het onderzoek wordt in een paar stappen uitgevoerd.

  • Allereerst spreken de onderzoekers met praktijkexperts die betrokken waren bij eerdere casuistiek rondom langdurige vervuiling. Op welke manier hebben zij gereageerd en wat hebben zij hiervan geleerd? Ook wordt met een aantal wetenschappers gesproken. In alle gesprekken wordt ook gevraagd om input voor belangrijke literatuur/rapportages.
  • Vervolgens analyseren de onderzoekers de verzamelde literatuur van deze 'praktijkgeleide review’. Het doel hiervan is een breder beeld te krijgen van reactiepatronen van onder andere GGD en gemeenten (‘instituties’).
  • Ook organiseren de onderzoekers twee focusgroepen. Een focusgroep met experts om een meer genuanceerd begrip te krijgen van de gevonden reactiepatronen. En een focusgroep met inwoners om de impact van de reacties van overheden te verkennen.

Resultaat

Op basis van het onderzoek wordt een rapportage geschreven, waarin onder meer wordt gereflecteerd op de bestaande beleidsstrategieen. In afstemming met de GGD werkgroep Industrie en Gezondheids formuleren zij op basis hiervan aanbevelingen voor GGD’en, zodat zij gemeenten beer kunnen adviseren over effectieve beleidsstrategieen bij toekomstige casuistiek. De rapportge wordt gepubliceerd op deze website. In samenwerking met de GGD werkgroep Industrie en Gezondheid worden zij ook (bijv in een presentatie of workshop) onder de aandacht van GGD-professionals gebracht.

 

Looptijd: najaar 2024 – voorjaar 2025

Dit project is een samenwerking van GGD Zuid-Holland Zuid en CEPHIR/ Erasmus Universiteit.