- Status
- Lopend
- Jaar van uitgave
- 2024
- Contactpersoon
- Linde Nouwens
Gezondheid hoort thuis in het ontwikkelen, ontwerp en beheer van onze buitenruimte. Maar (theoretische) kennis en instrumenten hierover worden in de praktijk nauwelijks toegepast. Dit ZonMw-project vertaalt bestaande kennis naar concrete en toepasbare richtlijnen, zodat gezondheid een vanzelfsprekend onderdeel wordt van ontwikkeling, ontwerp en beheer.
Gemeente Capelle aan den IJssel gaat daarom aan de slag met het ontwikkelen van praktische richtlijnen aan de hand van bestaande kennis bij diverse organisaties. Deze richtlijnen zullen deel uitmaken van een te actualiseren Handboek voor de Inrichting van de Openbare Ruimte (HIOR). Zo wordt gezondheid meegenomen in de besluitvorming over de ontwikkeling, het ontwerp en beheer van buitenruimtes. Dit maakt het mogelijk om een goede afweging te maken tussen gezondheid en andere thema’s zoals bijvoorbeeld klimaatadaptatie en biodiversiteit. De richtlijnen zullen ook bruikbaar zijn voor andere gemeenten.
Het doel
Het doel van dit project is om gezondheidsdoelen daadwerkelijk te integreren in de ontwikkeling, het ontwerp en beheer van de buitenruimte. Concreet wordt dit gedaan door:
- Praktische richtlijnen te ontwikkelen die de gezondheidsdoelen van gemeenten vertalen naar concrete eisen voor ontwikkeling, ontwerp en beheer.
- Deze richtlijnen op te nemen in het te actualiseren Handboek voor de Inrichting van de Openbare Ruimte (HIOR).
- Een breed toepasbaar format te creëren dat geschikt is voor andere gemeenten.
Van Wijktours tot Wijkwerkgroepen
Het project Richtlijnen voor een Gezonde Buitenruimte zet in op actieve samenwerking met bewoners om tot praktische en breed gedragen oplossingen te komen. Het afgelopen jaar zijn in Capelle aan den IJssel tijdens Wijktours ideeën, wensen en oplossingen opgehaald die bijdragen aan onder andere een gezonde buitenruimte. In Buitenruimte Wijkcafés hebben bewoners gezamenlijk bepaald welke acties en behoeften het meest urgent zijn en hoe deze concreet gerealiseerd kunnen worden.
Op basis van deze inzichten is de uitvoeringsagenda opgesteld. In samenwerking met Wijkoverlegplatforms (WOP's) en wijkwerkgroepen wordt deze agenda de komende periode verder uitgewerkt in concrete plannen en tijdlijnen, afgestemd op de behoeften van iedere wijk. Zo wordt samen met bewoners gewerkt aan een buitenruimte die onder andere het thema gezondheid centraal stelt.
Verder lezen
- Lees meer over het gemeentelijke programma Gezonde Buitenruimte: Capelle bouwt aan de stad.
- Of ontdek meer over dit project op de website van ZonMw: Gezonde Buitenruimte.
Looptijd: September 2024 – Juli 2025
Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door ZonMw, programma Gezonde Leefomgeving Integrale Aanpak.
Dit project is een samenwerking van gemeente Capelle aan den IJssel, GGD Rotterdam-Rijnmond, Planterra, gemeente Breda en Stichting Bac2nature.