Welke ervaring is er in binnen- en buitenland opgedaan met fysieke aanpassingen in de leefomgeving die overmatige UV-blootstelling kunnen verminderen? Onze onderzoekers zochten het uit door middel van de desktopstudie 'Huidkankerpreventie door schaduwmaatregelen in de leefomgeving: Ervaringen uit binnen- en buitenland'.

Het veranderende klimaat vraagt om aanpassingen in onze leefomgeving en ons gedrag om gezondheidsrisico’s te verlagen. Naar verwachting zal de blootstelling aan UV-straling in de toekomst toenemen. Dat is onwenselijk aangezien overmatige blootstelling aan UV-straling de belangrijkste risicofactor is voor huidkanker. Huidkanker is nu al de meest voorkomende kankersoort.

Het creeëren van schaduw helpt bewoners om blootstelling aan UV-straling te vermijden. Hiervoor bestaan veel verschillende mogelijkheden. Dit onderzoek biedt een mooi overzicht van de verschillende schaduwstructuren, voor- en nadelen daarvan én welke andere factoren bijdragen aan succesvolle implementatie in de leefomgeving.

De onderzoekers zien op basis van de uitkomsten van deze desktopstudie mogelijkheden om vervolgonderzoek te doen, bijvoorbeeld in samenwerking met gemeenten. Benieuwd naar alle resultaten en aanbevelingen? Lees verder over dit project op onze projectpagina.

Desktopstudie

Naast onderzoeksprojecten bestaat bij de Academische Werkplaats Gezonde Leefomgeving ook de mogelijkheid om een kortere desktopstudie uit te voeren. Dat kan bijvoorbeeld literatuuronderzoek zijn in aanloop naar een groter onderzoeksproject. Aanvragen voor desktopstudies kunnen het hele jaar worden ingediend.

 

Oktober 2023

Wil je graag up-to-date blijven met alle nieuwtjes, schijf je dan hier in!