Energiearmoede in woning

Voor het participatieonderzoek ‘Op zoek naar verbinding: energiearmoede én gezond binnenmilieu’ is nauw samengewerkt met inwoners in energiearmoede en sleutelpersonen uit hun omgeving. Dit onderzoek heeft duidelijk gemaakt dat de link tussen een gezond binnenmilieu en energiearmoede vaak over het hoofd wordt gezien, met mogelijk ernstige gezondheidsrisico’s als gevolg.

In ons participatieonderzoek is ook nauw samengewerkt met lokale organisaties. Organisaties zoals Quiet Community en Social Klus hebben, volgend uit de samenwerking, adviezen opgesteld voor gezond en energiezuinig wonen.

Belangrijke informatie gebundeld in begrijpelijke taal

Tijdens diverse workshops ontdekten deelnemers dat er vooral een tekort is aan begrijpelijke informatie over ventileren, vochtbestrijding en schimmelverwijdering. Op basis hiervan is een infokaart voor bewoners en een factsheet voor gemeenten en woningcorporaties opgesteld. Gemeenten, GGD’en en woningcorporaties worden aangemoedigd om deze tools te gebruiken om de verbinding met ervaringsdeskundigen te versterken.

Meer over dit onderzoek lees je in het rapport, welke te vinden is op de projectpagina.

Uitdaging: onderzoek doen samen met ervaringsdeskundigen in energiearmoede

De samenwerking met de ervaringsdeskundigen in energiearmoede was essentieel in dit onderzoek. En vroeg een andere methodologie en praktische aanpak dan de onderzoekers meestal gebruiken. Dat was soms best een uitdaging. De onderzoekers hebben de inzichten die zij hebben opgedaan gebundeld. Deze praktische tips zijn beschikbaar voor andere onderzoekers die samen willen werken met inwoners. Of dat overwegen. Interesse? Bezoek ook ons lunchwebinar over dit onderwerp!

Lunchwebinar: Onderzoek doen met bewoners (uit aandachtswijken)

Op 27 november 2024 organiseren we een lunchwebinar over het doen van onderzoek met bewoners (uit aandachtwijken). De sprekers zijn een deskundige van Pharos en de onderzoekers van GGD West-Brabant die het energiearmoede-project uitvoerden. Zij zullen waardevolle inzichten en praktijkervaringen bieden die je helpen bij het opbouwen van een sterke verbinding met bewoners voor je onderzoek. Werk je in jouw onderzoek samen met bewoners en wil je weten hoe je dit het beste aanpakt? Dan is dit webinar iets voor jou. Schrijf je in via deze link.

 

Oktober 2024

Wil je graag up-to-date blijven met alle nieuwtjes, schijf je dan hier in!