De VTV concludeert dat klimaatverandering nu en in de toekomst één van de grote opgaven is voor de volksgezondheid. In ons project 'Klimaatadaptatie en gezondheid' hebben we een compact overzicht klimaatadaptatie en gezondheid ontwikkeld.
Het RIVM stelt in de nieuwste VTV Volksgezondheid Toekomstverkenning (VTV) dat meer aandacht nodig is voor gezondheid bij maatregelen tegen de gevolgen van klimaatverandering. Hierin ligt ook een mooie rol voor de AWGL en de GGD'en.
De impact van onder meer hitte en uv-straling op de gezondheid is groot en neemt verder toe door klimaatverandering. Door hogere temperaturen nemen ook infectieziektenrisico's toe. Klimaatverandering heeft de grootste impact op de gezondheid bij groepen met de laagste inkomens.
De AWGL en de GGD’en hebben voor gemeenten een compact overzicht gemaakt van maatregelen die gemeenten kunnen nemen om gezondheidsrisico’s door klimaatverandering te beperken. Gemeenten pakken dit het meest effectief aan door samenwerking tussen afdelingen uit het ruimtelijk en sociaal domein, waaronder groen & water, klimaatadaptatie, ruimtelijk beleid, armoede, gezondheid, ouderen, jeugd, wonen, sport en bewegen. De thema’s die aan bod in het overzicht komen zijn hitte, uv-straling, infectieziekten, zomersmog, pollen en mentale gezondheid. De GGD kan gemeenten hierover nader adviseren.
Op de projectpagina van het project Klimaatadaptatie en Gezondheid staat ook een uitgebreide handreiking voor GGD’en en gemeenten die meer willen weten over gezondheidseffecten van klimaatverandering en de maatregelen die de GGD’en adviseren. Het project is een onderdeel van het landelijke programma LIFE IP Klimaatadaptatie, dat als doel heeft de klimaatadaptatie in Nederland te versnellen en mede wordt gefinancierd door de EU.
December 2024