Een autoluwe binnenstad vermindert uitstoot van luchtverontreiniging, CO2, geluid en zorgt dat mensen meer gaan bewegen. Arjen Lubach en collega’s maakten hier een mooi filmpje over.

Ook bij de Academische Werkplaats Gezonde Leefomgeving is aandacht voor de effecten van autoverkeer binnen de bebouwde kom.

De impact van verlagen maximum snelheid in de bebouwde kom

In het in 2023 afgerond project ’30 km/u in de bebouwde kom’ deden onze onderzoekers literatuuronderzoek naar de voor- en nadelen van een snelheidsverlaging van 50 naar 30 km/u in de bebouwde kom. Zij richtten zich daarbij op de voor gezondheid relevante thema's geluid, luchtkwaliteit, verkeersveiligheid en de modal shift naar meer actief vervoer.

Hoe milieubelastend is elektrisch wegverkeer?

In het onderzoek ‘Uitstootvrije mobiliteit’ vroegen onze onderzoekers zich af of uitstootvrij verkeer dé oplossing is voor de luchtkwaliteitsproblemen en geluidsproblemen door het wegverkeer in onze steden? Zij onderzochten dit door te kijken naar de resterende milieubelasting voor luchtkwaliteit en geluid wanneer ál het verkeer uitstootvrij zou zijn.

 

Maart 2024

Wil je graag up-to-date blijven met alle nieuwtjes, schijf je dan hier in!