Verstening en vergroening

Wist je dat het aantal vierkante meters openbaar groen per huisadres de afgelopen jaren daalde met maar liefst 24%? Verstening is in de 30 grootste gemeenten van Nederland de afgelopen 5 jaar flink toegenomen. Hoe zorgen we ervoor dat onze steden groen en gezond blijven? Het onderzoek van Natuur & Milieu biedt interessante inzichten.

We kunnen er niet meer om heen. De hoeveelheid openbaar groen neemt af en verstening neem juist toe, mede als gevolg van woningbouw. Uit onderzoek van Natuur & Milieu in samenwerking met Sweco blijkt dat het openbaar groen per huisadres in de 30 grootste gemeenten in vijf jaar tijd met 24% is afgenomen. De helft van alle buurten is versteend, en in de vier grote steden zelfs 7 op de 10 buurten. Het aantal versteende buurten nam met bijna 8% toe. In totaal is 658 hectare openbaar groen verloren (2,5%). Dat is zorgwekkend, want groene steden zijn essentieel voor het tegengaan van hitte- en wateroverlast, voor het welzijn en de gezondheid van bewoners en voor de biodiversiteit.

Aanbevelingen

Uit de resultaten van dit onderzoek komt duidelijk naar voren dat landelijke regie nodig is. Natuur & Milieu roept daarom in hun aanbevelingen de rijksoverheid en gemeenten op aan de slag te gaan om deze negatieve trend te keren en buurten te vergroenen. Kort samengevat adviseren zij het volgende:

  • Ontwikkel een nationaal programma voor groen in en om de stad en zorg dat daarvoor voldoende geld beschikbaar is.
  • Maak groennormen wettelijk verplicht via instructieregels in het Besluit Kwaliteit Leefomgeving (BKL, onderdeel Omgevingswet).
  • Kwantificeer de baten van vergroening (zoals een verbetering in de gezondheid van inwoners van groene buurten, of stijgende vastgoedwaardes) en laat de baten ten goede komen aan gemeenten voor financiering van vergroening.

Meer weten?

Meer weten over de resultaten en aanbevelingen van dit onderzoek? Bezoek de website van Natuur & Milieu voor meer informatie en om het volledige rapport te downloaden.

Ook benieuwd naar een andere onderzoeken binnen ditzelfde thema? Bekijk dan het AWGL-onderzoek 3-30-300 vuistregel voor groen en mentale gezondheid. In dit lopende onderzoek bekijken onderzoekers de relatie tussen groen volgens de 3-30-300 vuistregel en gezondheid aan de hand van reeds beschikbare data. Ook de desktopstudie: Groen in (w)arme wijken is een lopend onderzoek en richt zich op hoe je bewoners kan bereiken en betrekken bij de aanleg van groen, zodat bewoners meer baat hebben bij het groen. De resultaten van beide onderzoeken worden binnenkort gedeeld. Houd de projectpagina’s dus in de gaten.

 

Februari 2025

Wil je graag up-to-date blijven met alle nieuwtjes, schijf je dan hier in!