In juli 2024 ging het ZonMw-project Gezond Boskamp van start. In deze projectupdate worden de resultaten gedeeld van de eerste fase waarin inventarisatie van behoeften van betrokkenen centraal stond. Wat vinden zij dat nodig is voor een gezonde leefomgeving in Boskamp?

Tijdens de inventarisatiefase zijn gesprekken gevoerd met betrokkenen in Boskamp. Dit ging van sport- en ouderenvereniging tot de plaatselijke belangengroep en medewerkers van zorgcentra. Er is met hen gesproken over de kenmerken van Boskamp, de actuele ontwikkelingen en wat er volgens de betrokkenen ontbreekt in de leefomgeving.

Annelot van Rooij, onderzoeker: Een belangrijk deel van de gesproken mensen is heel positief over de gezonde leefomgeving in Boskamp. De bewoners staan bovendien bekend als ‘doeners’ die zelf veel oppakken. Dat is natuurlijk heel fijn, maar dat maakt het meer zoeken naar gemotiveerde mensen en ideeën om nieuwe plannen te maken.

De behoeften van betrokkenen Boskamp

Tijdens interviews in oktober deelden zestien betrokkenen hun ervaringen over de saamhorigheid, de actieve verenigingen en de groene omgeving van Boskamp. De gesprekken brachten verschillende ervaringen aan het licht. De één zou graag meer ontmoetingsplekken willen zoals bankjes of gezamenlijke activiteiten. De ander wil meer verbinding tussen bewoners van zorginstellingen en de inwoners van Boskamp. Ook de ontbrekende voorzieningen zoals een buurtwinkel en overledenenzorg zijn besproken. Op basis van de input zijn de eerste ideeën om aan verder te werken genoemd:

  • Het uitbreiden van een wandelroute
  • Het ontwikkelen van een beweeg- en zintuigenroute
  • Het onderzoeken van mogelijkheden voor meer ontmoeting en inclusie
  • Het zoeken van samenwerking met het speelveld bij de sportvereniging

Annelot van Rooij, onderzoeker: Het is nog wel een zoektocht. We selecteerden de Boskamp omdat hier al ontwikkelingen zijn, maar komen er nu achter dat dat ook lastig kan zijn. Want niet alles rondom die fysieke ontwikkelingen is al duidelijk en uitgewerkt, dat kan het proces van ons project soms moeilijker maken.

En nu?

De volgende stap is om in een aantal bijeenkomsten met inwoners aan de slag te gaan. In groepjes gaan zij in gesprek over de resultaten van de eerste fase en wordt er onderzocht waar de inwoners het meest enthousiast van worden voor hun leefomgeving. Met een aantal enthousiastelingen van elke groep worden alle ideeën uitgewerkt tot één plan waarin doelen worden gesteld en thema’s worden gekozen. Vervolgens worden acties uitgezet om het plan uit te voeren. Het proces wordt continu gevolgd met onderzoek.  

Meer weten over dit project? Bekijk de projectpagina hier.

Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door ZonMw, programma Gezonde Leefomgeving Integrale Aanpak.

 

November 2024

Wil je graag up-to-date blijven met alle nieuwtjes, schijf je dan hier in!