Is het geluidrooster volgens bewoners een geschikte maatregel om geluidhinder in huis te beperken? Dempt het voldoende geluid, ook om bij te slapen? Wat zijn voor- en nadelen van het rooster? Deze en andere vragen kwamen aan bod in het webinar naar aanleiding van het onderzoek 'Geluidluwe zijde met een geluidrooster (comfortbox)'.

In het kort

Er wordt steeds meer gebouwd op plekken met veel geluid, zoals langs drukke wegen en het spoor. Als het lastig is een geluidluwe zijde te creëren wordt steeds vaker gegrepen naar een geluidrooster om geluidshinder te beperken. Het belevingsonderzoek 'Geluidluwe zijde met een geluidrooster (comfortbox)' richtte zich op de vraag of woningen met een geluidrooster in de ervaring van bewoners zorgen voor een gezond en prettig woonklimaat.

 

Meer informatie 

Op de projectpagina lees je meer over het onderzoek en download je het rapport.

 

Onderzoeker Imke van Moorselaar van GGD Amsterdam presenteerde op dinsdag 10 december 2024 de bevindingen en aanbevelingen die voortkomen uit het belevingsonderzoek dat werd uitgevoerd door GGD Amsterdam in samenwerking met GGD Kennemerland, Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied, Gemeente Amsterdam en TU Delft. 

Daarna ontstond er met de onderzoekers van GGD Amsterdam en GGD Kennemerland een interessante uitwisseling over advisering over bouwen op geluidbelaste locaties. Ook is er met elkaar doorgesproken over de impact van geluidroosters in de praktijk, wat niet alleen leidt tot geluidhinder, maar door de geluidhinder ook tot verminderde ventilatie en frisse lucht in woningen en mede daardoor ook toename van hitteproblemen in woningen. 

Kijk hier de presentatie terug

 Deze video bevat geen ondertiteling. Mocht je ondertiteling wensen, laat het ons gerust weten via het contactformulier.

 

December 2024

Wil je graag up-to-date blijven met alle nieuwtjes, schijf je dan hier in!