Ruim vier jaar door ZonMw (mede)gefinancierd onderzoek naar gezondheidsaanpakken in de wijk heeft veel opgeleverd. ZonMw stelde recent een kennisbundel samen voor gemeente-ambtenaren en GGD’ers. Het biedt een selectie van de meest bruikbare kennis per doel én per thema. We nemen je er kort mee doorheen – vanzelfsprekend met onze focus op leefomgeving.

ZonMw zag dat er in de afgelopen jaren veel onderzoek naar gezondheidsaanpakken in de wijk is gedaan. Al dat onderzoek levert veel verschillende publicaties, handreikingen, werkwijzers, stappenplannen, aanbevelingen, lessen en randvoorwaarden op! Om gemeente-ambtenaren en GGD'ers wat hulp te bieden om het overzicht te vinden, stelde ZonMw recent een kennisbundel samen. Ze selecteerden de meest bruikbare kennis per doel én per thema. 

Aanpak van Gezondheidsthema’s – Gezonde Leefomgeving

ZonMW zette een aantal voorbeelden, tools en aanbevelingen op een rijtje die helpen bij het inrichten van een omgeving die uitnodigt tot bewegen, ontmoeten en lekker in je vel zitten. In de kennisbundel vind je ultrakorte samenvattingen én links naar meer informatie en de handige tools uit de volgende projecten:

  • Handreiking voor een gezonde en inclusieve ruimte (voorbeeld uit Maastricht)
  • Ontwerphandleiding voor verbeteren gezondheid in (naoorlogse) wijken (voorbeeld uit Groningen)
  • RuimteGIDS om samen te bouwen aan een gezonde stad (voorbeeld uit Maastricht en Kerkrade)
  • Kompas voor voorzieningen en ontmoeting in de wijk, met ontwerprichtlijnen (voorbeeld uit Brabantse gemeenten)
  • Handreiking en waarde van vergroening van de wijk (voorbeeld uit Arnhem en Nijmegen)
  • Factsheet groen in de wijk voor gezondheidswinst (voorbeeld uit Amsterdam, Arnhem en Rotterdam, zie ook de projectpagina op onze site)
  • Invloed van aanpassingen in fysieke leefomgeving (IGLO, voorbeeld uit Utrecht)

Samen aan de slag

Werken aan gezonde wijken of dorpen doe je niet alleen. Dat doe je met partners in het land, de regio en met bewoners en initiatieven in de wijk of buurt. Inwoners van de wijk of buurt waar je actie wil ondernemen zijn heel belangrijk voor het slagen van een aanpak of activiteiten (interventies) in hun buurt. In de kennisbundel vind je diverse lessen, tips en tools die helpen bij het bereiken en betrekken van bewoners, buurtinitiatieven, sociale wijkondernemingen en andere vormen van burgerparticipatie.

In de kennisbundel vindt je ook tips, tools en inzichten die je helpen om samen aan de slag te gaan met een gebiedsaanpak. Deze kennis en hulpmiddelen zijn handig wanneer je regionaal, integraal of domeinoverstijgend wilt samenwerken aan de gezondheid van de inwoners in een gebied.

Plannen, leren en evalueren

Planmatig werken met een goede monitoring- en evaluatiecyclus helpt bij een effectieve gebiedsaanpak, wijkaanpak of bij de invulling van het Gezond en Actief Leven Akkoord (GALA). Het helpt bij domeinoverstijgend en integraal samenwerken aan gezonde wijken. In de kennisbundel vindt je verschillende bevindingen, voorbeelden en hulpmiddelen die je helpen om samen te plannen, leren en evalueren.

Verder lezen

Benieuwd naar de voorbeelden, tips, tools en inzichten? Of ben je geinteresseerd in de thema's die naast gezonde leefomgeving in de kennisbundel aan de orde komen? (je vindt er ook kennis over de gezondheidsthema's gezondheidsverschillen terugdringen, mentaal en fysiek gezond en vitaal ouder)? Lees het artikel en/of bekijk de kennisbundel via de site van ZonMw.

Wil je graag up-to-date blijven met alle nieuwtjes, schijf je dan hier in!