Wijkondernemingen
Status
Lopend
Jaar van uitgave
2024
Contactpersoon
Jorine de Bruin
Bewegen Groen Ontmoeten Ontspannen Voeding
GGD Gelderland-Zuid
Wageningen Universiteit en Research

Sociale wijkinitiatieven zijn sterk in het op een informele manier betrekken van bewoners bij het creëren van een gezonde leefomgeving. Toch blijft de rol van sociale wijkondernemingen onvoldoende verankerd in zowel sociaal als fysiek beleid. De uitdaging van dit ZonMw-project is om deze functies structureel te integreren en duurzaam te ondersteunen.

Het verduidelijken van de rol en taken van sociale wijkondernemingen

Dit project richt zich op het inzichtelijk maken en borgen van de rol en taken die informele sociale wijkondernemingen spelen bij het ontwikkelen van en samenwerken aan een gezonde leefomgeving. De sociale wijkondernemingen De Broederij (Nijmegen) Stichting Vlier, Stichting Driestroom, Leefbaarheidsalliantie Gelderland (alliantie van Zorgbelang Inclusief, Vereniging Dorpshuizen en Kleine Kernen Gelderland, Plattelands Jongeren Gelderland  en adviesbureau Spectrum), de gemeente Nijmegen, de GGD, provincie Gelderland en Wageningen University en Research werken samen aan dit project.

Er is steeds meer waardering voor sociale wijkondernemingen omdat ze op een informele manier bewoners bereiken en activeren. En daarmee bijdragen aan het creëren van een gezonde fysieke en sociale leefomgeving. De rol en functie van sociale wijkondernemingen zijn echter nog onvoldoende ingebed in het sociaal en fysiek beleid.

Langdurige relaties tussen bewoners, beleidsmakers en organisaties zoals woningbouwcorporaties en zorgorganisaties kunnen dan behulpzaam zijn. In langdurige relaties kan wederzijds vertrouwen groeien, ruimte ontstaat om samen te creëren en al doende van elkaar kan leren. Sociale wijkondernemingen kunnen in zulke relaties een centrale rol spelen, door leefwerelden te verbinden en kennis en vaardigheden in de wijk te vergroten. Hierdoor worden bewoners actiever en voelen zij zich meer betrokken.

Aanpak en werkwijze

De aanpak bestaat uit vier pijlers. De in het ZonMw- project ‘Living Lab Lindenholt’ ontwikkelde training staat hierin centraal:

  • Proeftuin voor de rol van sociale wijkondernemingen: Stichting Vlier bouwt samen met bewoners van de nieuwe stadsbuurt NDW21 in Nijmegen aan een gemeenschap in de wijk. Stichting Vlier fungeert hierbij als schakel tussen de bewoners en organisaties zoals woningbouwcorporaties, zorgorganisaties en overheden. De eerder ontwikkelde training wordt ingezet om rollen van partners te verhelderen en te reflecteren op de samenwerking. De training wordt vervolgens geëvalueerd, de deelnemende partners worden geïnterviewd en er komen gezamenlijke reflectiebijeenkomsten.
  • Verdere ontwikkeling en verdieping van de training: In samenwerking met ervaren wijkondernemingen in andere Gelderse gemeenten wordt uitgeprobeerd hoe de training werkt in andere contexten. De lessen daaruit worden gedeeld in een gezamenlijke bijeenkomst.
  • Uitrol van de training: De training wordt breder ingezet bij en voor sociale wijkondernemingen in andere gemeenten. De partners in het project verspreiden de training naar relevantie organisaties die interesse hebben.
  • Beweging van sociale wijkondernemingen: Dit initiatief maakt de centrale rol en betekenis van sociale wijkondernemingen in het versterken van de leefomgeving en het vergroten van bewonersbetrokkenheid in Gelderland zichtbaar. Ook zet het project zich in het duurzaam te verankeren in beleid. Hiertoe worden bijeenkomsten georganiseerd op provinciaal niveau.

(Verwachte) resultaten

Gezamenlijk wordt er gewerkt aan het verduidelijken, versterken en verankeren van de rol en positionering van de sociale wijkondernemingen in Gelderland.

Door gezamenlijk te leren, wordt een beweging van Gelderse sociale wijkondernemingen ontwikkeld.

Verder lezen

Je leest ook over dit project op de website van ZonMw: Samen creëren en floreren

Of op de website van Wageningen University & Research: Samen creëren en floreren in de wijk - WUR

 

Wat er aan vooraf ging…

Vanuit (leden van) dit samenwerkingsverband is eerder (praktijk)onderzoek gedaan wat verband houdt met dit project. Enkele relevante links:  

  •  Het Living Lab Lindenholt waarbinnen in deze Nijmeegse wijk met een sociale wijkonderneming en verschillende formele partners werd samengewerkt aan een groenproject (2024 afgerond) Bekijk de factsheet, een inspirerende verhalenbundel, een video met resultaten en een samenvatting van de ontwikkelde training via de website van ZonMW of via de WUR
  • Het project PARTIGAN waarin tien groene buurtinitiatieven werden gevolgd: Participatie in het groen van Arnhem en Nijmegen: Samen werken aan groen voor gezondheid (2023 afgerond)
  • Het project ‘Zin in de wijk’ waarin de kracht van sociale wijkondernemingen werd onderzocht: Publicatie: Samen impact maken
  • Het project ‘Wij zijn de wijk’ waarin het belang van een gezonde leefomgeving wordt benadrukt. Bekijk de factsheets, posters en andere downloads op de website van de WUR.

 

Looptijd: Juli 2024 – Juli 2025

Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door ZonMw, programma Gezonde Leefomgeving Integrale Opgave.

Dit project is een samenwerking van De Broederij, Stichting Vlier, De WUR, Gemeente Nijmegen, Provincie Gelderland, Driestroom, Leefbaarheidsalliantie, Zorgbelang Inclusief, GGD Gelderland-Zuid en woningcorporaties Portaal, Woonwaarts en Talis.