PGLO

Op dinsdag 17 september 2024 organiseerden we samen met RIVM en ZonMw het webinar Programma Gezonde Leefomgeving. Vera Dalm (RIVM), Rianne Weggemans (ZonMw) en Marieke Dijkema (AWGL) gaven in een kleine 40 minuten verduidelijking over het PGLO, GLIA en de raakvlakken hiervan met de AWGL.

Programma Gezonde Leefomgeving (PGLO)

Programma Gezonde Leefomgeving (PGLO) wordt in opdracht van VWS uitgevoerd door RIVM en ZonMw. PGLO richt zich op een gezonde leefomgeving met een brede definitie, zoals geïllustreerd in de afbeelding.

Vera Dalm, programmamanager van het RIVM-onderdeel van het programma, vertelde dat het doel van het PGLO is om kennis over een gezonde leefomgeving te verzamelen, toegankelijk te maken en breed te delen. Dit geldt zowel voor inhoudelijke kennis als voor inzichten in de processen. Er worden hiertoe onder leiding van het RIVM onder meer instrumenten, ontwerpprincipes, maatregelen en vuistregels ontwikkeld.

Klik hier om het webinar terug te kijken.

Vera Dalm, programmamanager (RIVM)
(Spreker 1: van 0:26 tot 17:42 min.)

  • Wat is het Programma Gezonde Leefomgeving en welke rol heeft het RIVM daarin?
  • Wat is een gezonde Leefomgeving en wat kun je hieronder verstaan?
  • Waar liggen bij het werken aan een gezonde leefomgeving de grootste dillema’s?
  • Wat levert PLGO op, op het gebied van samenwerking, proces, tijd, geld en inzicht?

 

Lees verder over ‘Programma Gezonde Leefomgeving’ op de website van het RIVM.

ZonMw-programma Gezonde Leefomgeving Integrale Aanpak (GLIA)

Gezonde Leefomgeving Integrale Aanpak (GLIA) is onderdeel van het PGLO en wordt gecoördineerd door ZonMw. In het webinar lichtte Rianne Weggemans (programmamanager van ZonMw) toe wat de 3 LivingLabs waar dit programma mee startte hebben opgeleverd. Zij besprak de  subsidierondes die binnen het programma GLIA zijn uitgezet: kennisontwikkeling (10 projecten), kennistoepassing (15 projecten) en impulsgelden voor praktische verbeteringen in de leefomgeving (30 projecten). Zij bood een vlot overzicht van de belangrijkste thema’s van de projecten. Ook ging Rianne in op de verbinding tussen de ZonMw- en RIVM-projecten binnen PGLO.

Klik hier om het webinar terug te kijken.

Rianne Weggemans, programmamanager (ZonMw)
(Spreker 2: van 17:55 tot 26:59 min.)

 

  • Wat doet ZonMw aan de programmering Gezonde Leefomgeving?
  • Wat hebben de 3 Living Labs waar dit programma mee startte opgeleverd?
  • Wat is het doel van het subsidieprogramma Gezonde Leefomgeving Integrale Aanpak (GLIA) en hoe ziet dit programma eruit? Toelichting subsidierondes en projecten.
  • Wat is de verbinding tussen ZonMw- en RIVM-projecten?

 

Lees verder over ‘Programma Gezonde Leefomgeving Integrale Aanpak’ op de website van ZonMw.

Raakvlakken en samenwerkingen met AWGL

De Academische Werkplaats Gezonde Leefomgeving (AWGL) is een samenwerkingsverband tussen 25 GGD’en en Universiteit Utrecht/IRAS. De AWGL zet zich in voor de academisering van GGD’en op het gebied van ‘Gezonde Leefomgeving’. Daartoe subsidieert het onderzoek in de GGD-praktijk en draagt het bij aan scholing op dit gebied. Ook wordt er ingezet op een goede communicatie van eigen onderzoek, en relevant onderzoek van anderen.

AWGL & PGLO: Binnen het PGLO heeft de AWGL afstemming met het projectonderdeel ‘leernetwerken’.

AWGL & GLIA: AWGL verzorgt in samenwerking met Pharos en Platform31, de doorlopende, lerende evaluatie van de onderdelen ‘kennisontwikkeling’ en ‘kennistoepassing’ van het ZonMw-programma GLIA. Dat vindt plaats in het project ‘Evaluatie ZonMw programma Gezonde Leefomgeving’. De leerpunten die daaruit naar voren komen, delen we op verschillende manieren. Ook organiseren we webinars die zijn geïnspireerd op gedeelde of terugkerende uitdagingen en dilemma’s uit de leernetwerkbijeenkomsten.

De AWGL verzorgt verder op verzoek van een aantal projecten die subsidie ontvangen uit het GLIA-programma (een deel van) hun externe communicatie. Deze projecten vind je in het projectenoverzicht van AWGL, en herken je aan het ZonMw-logo bij de afbeelding.  

Klik hier om het webinar terug te kijken.

Marieke Dijkema, coördinator (AWGL )
(Spreker 3: van 28:51 tot 37:15 min.)

 

  • Wat is de Academische Werkplaats Gezonde Leefomgeving (AWGL)?
  • Wat doet de AWGL binnen het PGLO?
  • Wat doet de AWGL binnen het ZonMw-programma GLIA?

 

Kijk hier het webinar terug

 

Oktober 2024

Wil je graag up-to-date blijven met alle nieuwtjes, schijf je dan hier in!