- Status
- Lopend
- Jaar van uitgave
- 2024
- Contactpersoon
- coördinatoren AWGL
Onze Academische Werkplaats Gezonde Leefomgeving evalueert het ZonMw-programma ‘Gezonde Leefomgeving Integrale Aanpak’. We kiezen hierbij voor een aanpak van lerend monitoren en overkoepelend evalueren. Dat doet AWGL, mede door de inzet van medewerkers van deelnemende GGD’en, samen met Pharos en Platform31.
ZonMw-programma Gezonde Leefomgeving Integrale Aanpak
Het ZonMw-programma Gezonde Leefomgeving Integrale Aanpak (GLIA) zet in op de samenwerking voor een gezonde leefomgeving in de nabijheid voor iedereen. En het (beleids)proces dat daaraan is verbonden. Centraal staat het samen leren en het (door)ontwikkelen van kennis. Het programma is onderdeel van het bredere Programma Gezonde Leefomgeving (PGLO) dat ZonMw en RIVM uitvoeren in opdracht van het ministerie van VWS.
Webinar terugkijken: PGLO
Wil je een beter beeld krijgen van het Programma Gezonde Leefomgeving (PGLO) en welke raakvlakken en interacties het heeft met Gezonde Leefomgeving Integrale Aanpak (GLIA) en AWGL? Op 17 september 2024 hebben RIVM, ZonMw en de AWGL een webinar hierover georganiseerd. Bekijk het webinar terug via deze link.
Lerend monitoren en evalueren op inhoud en proces
Dit project richt zich op lerend monitoren en overkoepelend evalueren van de projecten in de eerste twee calls van GLIA (Ontwikkelen van kennis over gezondheid in kwetsbare wijken en gebieden (10 projecten) en Toepassen van kennis over een gezonde leefomgeving (15 projecten)). Er wordt daarbij gekeken naar zowel de inhoud als het proces. Het doel van deze evaluatie is om door middel van begeleidende lerende monitoring de projecten te helpen en ondersteunen hun impact te vergroten en daarmee bij te dragen een gezonde leefomgeving.
De evaluatie richt zich ook op de buitenwereld: welke leerpunten zijn direct bruikbaar in de lokale praktijk? De opgedane inzichten worden actief gedeeld via het PGLO, onder andere binnen leernetwerken, maar ook via de netwerken en bestaande communicatiekanalen van onze partners Pharos en Platform31 . En natuurlijk via onze eigen kanalen. Op de hoogte blijven? Volg ons op LinkedIn en abonneer je op onze nieuwsbrief.
Samenvattend is het lerend monitoren en evalueren belangrijk voor:
- het versterken van projecten;
- het bundelen van leerpunten;
- het herkennen van interacties tussen projecten.
In het najaar van 2025 wordt de eindevaluatie opgeleverd. Hierin wordt een terugkoppeling gegeven van de lerende monitoring met de 25 projecten en samenvattend totaaloverzicht voor ZonMw en het ministerie van VWS.
Leernetwerken PGLO & webinars
Op verschillende momenten organiseert PGLO leernetwerksessies waar projectleiders
van de 25 onderzoeken bij elkaar komen om hun voortgang, opgedane inzichten en leerpunten bespreken. In deze sessies evalueren de projecten hun eigen voortgang met behulp van een Theory of Change Model. De mooiste inzichten, best practices en leerpunten uit deze sessies zullen we breed delen via onze webinars en nieuwsberichten. Ook zullen we webinars organiseren die zijn geïnspireerd op gedeelde of terugkerende uitdagingen en/of dillema’s. De uitvoerenden van de 25 GLIA-projecten worden uitgenodigd voor deze webinars. De meeste webinars zullen ook toegankelijk zijn voor andere geïnteresseerden en na afloop beschikbaar worden gesteld als e-learning. Interesse? Volg ons op LinkedIn en abonneer je op onze nieuwsbrief.
Welke projecten?
Nieuwsgierig welke projecten deelnemen aan het programma? Een aantal projecten heeft AWGL gevraagd de externe communicatie te verzorgen. Deze projecten vind je op awgl.nl en bekijk je hier:
- Gezondheidsregels in beleid
- Preventie van huidkanker en hittestress
- De Gaarden: een nieuwe richting in Gezonde Stedelijke Ontwikkeling
- Gezond Boskamp: samen werken aan een gezonde en inclusieve Leefomgeving
- Brabantse GO! Voor een groene, gezonde leefomgeving
- Samen creëren en floreren: wijkondernemingen als basis voor een groene en verbonden gemeenschap
- Afwegingskader en borging van gezondheidsregels in beleid
Of bekijk alle projecten via het overzicht van ZonMw:
- Ontwikkelen van kennis over een gezonde leefomgeving
- Toepassen van kennis over een gezonde leefomgeving
Dit project loopt tot september 2025.
Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door ZonMw, programma Gezonde Leefomgeving Integrale Aanpak.
Dit project is een samenwerking van AWGL, Pharos, Platform31 en GGD’en.