Blootstelling aan hitte en uv-straling zijn door klimaatverandering een toenemend probleem voor jong en oud. Zowel het ruimtelijk als het sociaal domein hebben een rol bij de lokale aanpak van hittestress en huidkanker. Vanuit verschillende projecten delen gemeenten, GGD’en en Bureau UUM praktische voorbeelden en geleerde lessen op het gebied van hittestress en huidkanker.
Gemeenten in stedelijk en landelijk gebied zijn met GGD’en aan de slag om de gezondheid te beschermen tegen de effecten van klimaatverandering. Waarbij ook de beleving en wensen van inwoners worden meegenomen. Tijdens het webinar op 24 juni 2025 deelden 4 verschillende sprekers praktische voorbeelden en hun geleerde lessen.
1. Introductie webinar (van 0:00 tot 6:44 min.)
Waarom een webinar over hitte en huidkanker? Moniek Zuurbier, adviseur milieu en gezondheid bij de GGD’en in Overijssel en Gelderland geeft een introductie over de gezondheidseffecten van hitte en uv-blootstelling en de impact van klimaatverandering hierop. Nederland is in Europa koploper op het gebied van huidkanker. Daarnaast ervaren mensen in Nederland problemen met hitte in en rondom huis. Met name in grote steden zijn deze problemen nog groter.
Bekijk de presentatie van Moniek terug tot 6:44 of download de PowerPointpresentatie.
2. Burgerpanelonderzoek (van 6:44 tot 13:02 min.)
Eind 2024 hebben de 5 GGD’en in Gelderland en Overijssel een burgerpanelonderzoek uitgevoerd naar klimaatverandering en gezondheid. Bijna 9.000 panelleden vulden de vragenlijst in. Hoeveel zorgen maken zij zich om klimaatverandering? En welke maatregelen nemen zij? Jara Lomme, adviseur milieu & gezondheid bij GGD Gelderland-Midden, deelde de resultaten van dit burgerpanelonderzoek. Een kleine preview: vier van de vijf panelleden maakt zich (ernstige) zorgen over de gevolgen van klimaatverandering. Voornamelijk over extreme weersomstandigheden.
Bekijk de presentatie van Jara terug van minuut 6:44 tot 13:02 of download de PowerPointpresentatie en de volledige factsheet.
3. ZonMw-project Preventie van huidkanker en hittestress in gemeenten (van 14:04 tot 35:20 min.)
Jara Lomme en Femke van Ven, beiden adviseur milieu & gezondheid bij GGD Gelderland-Midden, presenteren de resultaten van het ZonMw-project Preventie van huidkanker en hittestress in gemeenten. Binnen dit project hebben verschillende GGD’en en gemeenten samengewerkt om de gezondheidsrisico’s van uv-straling en hittestress te verminderen. Dit is onder andere gerealiseerd door op speel-, sport- en beweegplekken fysieke (schaduw)maatregelen te combineren met het distribueren van zonnebrandcrème, en inzet op bewustwording en gedragsverandering. Tijdens de presentatie gaven Jara en Femke concrete voorbeelden uit de gemeenten Scherpenzeel en Overbetuwe.
Bekijk de presentatie van Jara en Femke terug van minuut 14:04 tot 35:20 of download de PowerPointpresentatie. Meer weten over dit project? Je leest meer op deze pagina.
4. ZonMw-project Eerlijke hitte in de stad (van 36:45 tot 53:22 min.)
Jet Munster, stedenbouwkundig ontwerper bij Bureau UUM, nam de deelnemers mee in het praktijkonderzoek van het project Eerlijke hitte in de stad. In dit project werken verschillende GGD’en en gemeenten met Bureau UUM samen op het onderwerp hittestress. Het project richt zich op de impact van extreme hitte op zowel kinderen als ouderen. Deze groepen worden onevenredig zwaar getroffen door hittestress, wat belangrijke vragen oproept over klimaatrechtvaardigheid in stedelijke gebieden. In het project worden beleidsmaatregelen en sociaal-ruimtelijke interventies ontwikkeld die bijdragen aan een eerlijke verdeling van de gevolgen van hittestress.
Bekijk de presentatie van Jet terug van minuut 36:45 tot 53:22 of download de PowerPointpresentatie. Meer weten over dit project? Je leest meer op deze pagina.
5. Gemeente Arnhem (van 54:26 tot 1:08:50 min.)
Tot slot gaf Mark Kemperman een interessante presentatie over de manier waarop de gemeente Arnhem actief werkt aan het thema hitte en klimaatadaptatie. Tijdens zijn verhaal lichtte hij onder andere het project ‘Radicaal vergroenen in de stad’ toe, waarin vergroening als middel wordt ingezet om de stad weerbaarder te maken tegen extreme hitte. Daarnaast bracht hij ter inspiratie diverse instrumenten onder de aandacht die bijdragen aan een gezonde leefomgeving, zoals de hitteattentiekaart.
Bekijk de presentatie van Mark terug van minuut 54:26 tot 1:08:50 of download de PowerPointpresentatie. Of lees op deze webpagina meer over de strategie klimaatadaptatie van gemeente Arnhem.
Kijk hier het webinar terug
Wil je liever de presentaties apart downloaden en bekijken? Deze zijn onderaan deze pagina te downloaden.
Juli 2025