Er komen meer hittegolven en hevige regenbuien in Nederland door klimaatverandering, heeft het KNMI berekend. Nog meer dan eerder werd verwacht. Dat levert grote gezondheidsrisico’s op. Naast het tegengaan van klimaatverandering door het verminderen van de uitstoot van broeikasgassen, moeten we ons ook aanpassen aan het veranderende klimaat. De AWGL doet hier onderzoek naar.

Klimaatverandering is door de Wereldgezondheidsorganisatie bestempelt als grootste gezondheidsrisico. Binnen de AWGL doen we daarom ook onderzoek naar klimaatadaptatie.
In het project ‘Verkoeling bij hitte’ hebben we gekeken naar welke mensen het meest last hebben van hitte. In de desktopstudie ‘Schaduwmaatregelen tegen UV-straling’ deden we onderzoek naar de effectiviteit van schaduwmaatregelen op het verlagen van de blootstelling aan UV-straling. En in het project ‘Klimaatadaptatie en gezondheid’ besteden we naast hitte en UV ook aandacht aan een langer hooikoortsseizoen en veranderingen in infectieziekten door klimaatverandering.

Verder lezen? Op de website van het KNMI vind je de nieuwe KNMI-klimaatscenario’s.

 

Afbeelding: Afkomstig van www.knmi.nl.

Oktober 2023

 

Wil je graag up-to-date blijven met alle nieuwtjes, schijf je dan hier in!