Over ons

De Academische Werkplaats Gezonde Leefomgeving (AWGL) heeft een landelijke structuur. Hiervoor is gekozen vanwege de landelijke thematiek en de landelijke samenwerking binnen het vakgebied. Wij worden gefinancierd door bijna alle GGD’en en de Universiteit Utrecht. De AWGL heeft een bestuur, raad van advies, stuurgroep, uitvoerings- en een coördinatieteam.

Coördinatie

De dagelijkse coördinatie van de AWGL is in handen van twee coördinatoren, beide werkzaam bij GGD Gelderland-Midden. Zij krijgen (secretariële) ondersteuning vanuit de GGD. De coördinatoren werken nauw samen met een (wisselend) uitvoeringsteam, incidenteel aangevuld met externen. 

Bestuur

Het bestuur besluit over de koers van de werkplaats, waaronder de financiën en het activiteitenplan. Ook besluit zij over de honorering van aanvragen voor financiering van onderzoeksprojecten. Dit baseert het bestuur op advies van de raad van advies. Het bestuur vergadert tweemaal per jaar. 

De samenstelling van het bestuur is sinds 2022 als volgt: 

  • 5 (AGZ)managers die ieder een van de bovenregio’s Milieu & Gezondheid vertegenwoordigen; 
  • vertegenwoordiger namens de wetenschap (op dit moment verbonden aan IRAS (Universiteit Utrecht); 
  • directeur publieke gezondheid (DPG) van een aan de AWGL deelnemende GGD; 
  • directeur Publieke Gezondheid van GGD Gelderland-Midden (als voorzitter van de AWGL). 

Raad van Advies

De raad van advies adviseert het bestuur over de ontwikkeling van de werkplaats op hoofdlijnen en met name over de honorering van projectvoorstellen. De raad treedt als klankbord op voor het bestuur en doet bijvoorbeeld regelmatig suggesties voor een goede verspreiding van onderzoeksresultaten. De raad van advies komt tweemaal per jaar bij elkaar. De leden zijn stakeholders uit het brede werkveld van gezonde leefomgeving. Zij brengen hun kennis, ruime ervaring en netwerk in. 

Stuurgroep

De stuurgroep wordt gevormd door 5 medewerkers Milieu en Gezondheid van de GGD’en die de 5 bovenregio’s Milieu en Gezondheid (Noord, Oost, Noordwest, Zeeland-Brabant-Limburg, Zuid-Holland) vertegenwoordigen. Deze structuur biedt alle deelnemende GGD’en de kans om - al dan niet getrapt via bovenregio’s -mee te beslissen in de uitvoering van de werkplaats. De stuurgroep ondersteunt de coördinatoren bij de concrete invulling van de AWGL. Zij zijn het klankbord voor operationele beslissingen. De leden helpen bij het initiëren van onderzoeksideeën, bij het ondersteunen in de uitvoering van onderzoek en bij de verspreiding van resultaten via bijeenkomsten en publicaties. 

Uitvoeringsteam

Wij zijn een platform van, voor en ook door deelnemers. Daarom nemen medewerkers van deelnemende GGD’en op verzoek van de coördinatoren specifieke uitvoeringstaken op zich, denk aan de organisatie van een symposium of het optreden als projectmentor. De medewerkers zijn professionals op milieu en gezondheid, beleid, gezondheidsbevordering, epidemiologie of bijvoorbeeld communicatie of administratie. Het uitvoeringsteam wisselt door het jaar heen van samenstelling en grootte, afhankelijk van de agenda van de AWGL en de behoefte aan ondersteuning bij de coördinatoren.

Ben je op zoek naar contactgegevens van een lid van het uitvoeringsteam? Ben je benaderd en weet je niet meer precies door wie? Overweeg je om actief mee te doen in het uitvoeringsteam en wil je meedenken over activiteiten? De coördinatoren Moniek Zuurbier en Marieke Dijkema zijn altijd op de hoogte. Je bereikt hen via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Wie is wie?

Benieuwd naar de mensen achter de AWGL? Ga naar wie is wie.

 

Wetenschap, praktijk en beleid werken samen voor een gezonde leefomgeving

Een gezonde leefomgeving is een omgeving die mensen als prettig ervaren, nodigt uit tot gezond gedrag en drukt zo weinig mogelijk op de gezondheid. Belangrijk, want ongezond gedrag blijkt verantwoordelijk voor bijna 20% van onze ziektelast. En, een ongezond binnen- en buitenmilieu veroorzaakt 4% van de ziektelast in ons land. We willen daarom meer weten over de omgevingsfactoren en maatregelen die onze gezondheid beschermen en bevorderen. Hoe we dat doen? Wij geloven in samenwerking van mensen uit de wetenschap, praktijk en beleid. Daarom biedt de Academische Werkplaats Gezonde Leefomgeving (AWGL) een platform waarin GGD’en samen met universiteiten en andere kennisinstellingen onderzoek doen naar vraagstukken van gemeenten op het raakvlak omgeving en gezondheid. De resultaten helpen beleidsmakers bij het vormen van beleid en het treffen van maatregelen voor een gezonde leefomgeving. 

Schone lucht, groen, geen vervuilde grond, een prettige (woon)omgeving en veel bewegen. We hebben het allemaal hard nodig om gezond en vrolijk te blijven. (Lokale) overheden wegen onze gezondheid gelukkig steeds beter mee in hun omgevingsbeleid en ook andersom, de omgeving in het gezondheidsbeleid. Ze kunnen hierbij vertrouwen op de kennis opgedaan in onderzoeksprojecten die we mede mogelijk maken.

Ons aanbod

Wij stimuleren GGD medewerkers Gezonde Leefomgeving hun academische vaardigheden up to date te houden, of zelfs te vergroten. Hiermee dragen we bij aan evidence based handelen.

Wij bundelen kennis uit praktijk, wetenschap en beleid. De AWGL ondersteunt onderzoeksprojecten van GGD'en en universiteiten. De resultaten geven antwoord op concrete vragen van Nederlandse gemeenten en provincies over het gezond maken, of houden, van de leefomgeving. We dragen bij in de financiering en begeleiding van onderzoek, brengen netwerken bij elkaar en delen kennis.

Onderdeel van ons aanbod is (bij)scholing van GGD-medewerkers en het onder de aandacht brengen van symposia en cursussen. Een impressie van onze activiteiten vind je in het AWGL Jaaroverzicht 2023.

Organisatie

Opgericht in 2007 met financiering van ZonMW als Academische Werkplaats Medische Milieukunde staan wij dankzij onze partners sinds 2015 op eigen benen. De AWGL is een landelijk samenwerkingsverband van bijna alle GGD’en, de Universiteit Utrecht en een aantal andere kennisinstellingen. Onze partners dragen financieel en/ of inhoudelijk bij en voeren onderzoeks- en scholingsprojecten uit. Ze zijn ook vertegenwoordigd via het bestuur, de raad van advies of als deelnemer in de stuurgroep of het uitvoeringsteam. 

Bekijk het overzicht van alle samenwerkingspartners
Maak kennis met de mensen achter de AWGL, of lees verder over onze organisatiestructuur.

Academische Werkplaatsen Publieke Gezondheid

Er zijn 12 Academische Werkplaatsen voor Publieke Gezondheid (AWPG) waarin praktijk, onderzoek, beleid en onderwijs samenwerken. De meeste andere werkplaatsen zijn regionaal en thematisch georiënteerd. Je vindt een overzicht van de Academische Werkplaatsen hier.

 

  

 

Het kantoor van de Academische Werkplaats Gezonde Leefomgeving is ondergebracht bij de GGD Gelderland-Midden.

Lees meer

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Duis eget magna at sapien scelerisque iaculis ut lacinia urnetium varius est. Sed viverra faucibus nulla, et sodales neque faucibus euismod. Donec dignissim, lacus sed tristique volutpat, diate ipsum primis in faucibus orci luctus et ultrices posuere cubilia curae; Etiam varius nulla enim, et porta quam mattis eget.Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. 

Lees meer

In ons huisstijlhandboek vind je praktische aanwijzingen voor het toepassen van onze huisstijl en gebruik van sjablonen. Kom je er niet uit? We helpen je graag. Stuur een mailtje naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Lees meer

De Academische Werkplaats Gezonde Leefomgeving (AWGL) is een landelijk samenwerkingsverband van alle GGD’en en het Instituut voor Risk Assessment Sciences (IRAS) van de Universiteit Utrecht. Daarnaast werken we regelmatig samen met kennisinstellingen waaronder het RIVM, Radboud Universiteit, WUR (Wageningen University & Research) en Erasmus Universiteit Rotterdam. Wij staan open voor uitbreiding van dit netwerk. Wil je aansluiten? Neem contact op met de coördinatoren via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Onze partners dragen financieel en/ of inhoudelijk bij en voeren onderzoeks- en scholingsprojecten uit. Ze zijn ook vertegenwoordigd via het Bestuur, de Raad van Advies of als deelnemer in de Stuurgroep. Benieuwd naar de mensen achter de AWGL? Bekijk de wie is wie.

Lees meer