De Academische Werkplaats Gezonde Leefomgeving richt zich op de leefomgeving in de breedste zin van het woord. Een onderwerp waar je misschien niet direct aan zou denken is ‘lawaai’. We hebben een aantal actuele lees-, luister- en kijktips waarmee je jezelf vlot weer op de hoogte brengt.

Lezen:

Atlas Leefomgeving

Hinder van geluid kan de slaap verstoren en zelfs leiden tot hart- en vaatziekten en vroegtijdig overlijden. De website van Geluid in je omgeving | Atlas Leefomgeving geeft een mooi overzicht van bronnen van lawaai, je kunt op kaarten opzoeken hoeveel geluid er is in jouw leefomgeving én tips vinden als je liever stilte opzoekt. Meer de diepte in? In het dossier Kennis op deze zelfde webpagina heb je een goed startpunt. Je vind er toelichting en links naar de belangrijkste databases en rapportages.

RIVM Onderzoek Beleving Woonomgeving

Jaarlijks doet het RIVM in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat onderzoek naar beleving van de woonomgeving in Nederland. In 2022, het meest recent gepubliceerde jaar, vulden ruim 2200 Nederlanders de vragenlijst in. Het onderzoek gaat in op bronnen van (ernstige) hinder nabij woningen. En of dit de afgelopen jaren minder werd of juist is toegenomen. Het rapport gaat ook in op andere belevingsfactoren, zoals trillingen, geurhinder en bezorgdheid.
Benieuwd naar de resultaten? Of inspiratie opdoen voor de analyse en interpretatie van vergelijkbare data uit je GGD Gezondheidsmonitor? Kijk dan hier: Onderzoek Beleving Woonomgeving (OBW) 2022 | RIVM.

Luisteren:inside health podcastBBC

BBC Podcast ‘Can noise harm our health?’

Wil je lieveren luisteren over geluid? In de BBC-podcast ‘Inside Health’ luister je naar een goed overzicht en ben je na een klein half uur weer helemaal bij. De podcast is te beluisteren via Spotify, Apple Podcast en de website van BBC .

Kijken:

Uitzending NTR Focus 'Ziek door Geluid'

Ook voor de kijkers onder jullie hebben we een mooie tip. De NTR zond op 4 april 2024 een mooie aflevering van Focus uit over welke gezondheidsklachten voort kunnen komen uit geluidshinder. En hoe het komt dat de vele maatregelen nog niet geslaagd zijn om de geluidhinder voldoende terug te dringen. Welke andere invloeden bepalen onze ervaring van geluid? Bekijk het via Focus | NTR

Uitzending KRO-NCRV Pointer 'Vliegtuigherrie'

Vliegtuigen zijn de afgelopen jaren stiller geworden, maar toch is het aantal mensen dat overlast ervaart door vliegtuigherrie onverminderd hoog. Hoe kan dat? KRO-NCRV Pointer zocht het uit. Bekijk het online dossier 'Stillere vliegtuigen zorgen (nog) niet voor minder overlast', onder aan die pagina is de uitzending 'Vliegtuigherrie' (van 11 april 2024) terug te kijken: Pointer | KRO-NCRV

Onderzoek naar geluid binnen de AWGL:

Ook binnen de Academische Werkplaats Gezonde Leefomgeving voeren we onderzoek uit naar geluid. Een greep uit onze projecten:

 

april 2024

Wil je graag up-to-date blijven met alle nieuwtjes, schijf je dan hier in!