Bekijk hier de projecten die met ondersteuning van de Academische Werkplaats Gezonde Leefomgeving zijn uitgevoerd. De onderzoeksresultaten vind je in de rapporten bij downloads van het betreffende project. Zoek je een specifiek project of onderwerp? Maak gebruik van de filters (tags) of de zoekfunctie bovenin deze website.

Ben je op zoek naar een ouder rapport dat niet op deze site is gepubliceerd? Neem Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. op, we sturen het je graag toe.

Beweegplekken in de openbare ruimte voor senioren

Er is steeds meer aandacht voor de beweegvriendelijke omgeving. In beweging blijven is immers belangrijk, ook om gezond ouder te worden. Toch worden nieuw gerealiseerde beweegplekken in de praktijk soms weinig gebruikt. Wat maakt een beweegtuin voor ouderen tot een succes? Welke kennis is beschikbaar en hoe wordt deze toegepast?

Op zoek naar verbinding: energiearmoede én een gezond binnenmilieu

Vaak ontbreekt aandacht voor gezondheid wanneer het gaat om energiearmoede, terwijl het binnenmilieu gezondheidsproblemen kan veroorzaken of verergeren. Voor inwoners in energiearmoede is het een extra uitdaging om het binnenmilieu gezond te houden. In dit participatieonderzoek kregen ervaringsdeskundigen de belangrijkste stem bij het opstellen van adviezen over gezond én energiezuinig wonen.

Vink de tags aan waar je op wilt zoeken

Wegverkeer en gevoelige bestemmingen in relatie tot luchtkwaliteit

2022 Afgerond

Om gevoelige groepen te beschermen tegen de uitstoot van wegverkeer hebben meerdere Nederlandse gemeenten Gevoelige Bestemmingen beleid opgesteld. De uitwerking verschilt per gemeente en is doorgaans een compromis tussen bestuurlijke haalbaarheid en de minimale afstanden tot drukke (snel)wegen zoals de GGD die sinds 2008 adviseert. Maar het wegverkeer wordt steeds schoner. Kunnen de afstandseisen worden versoepeld?

De impact van verlagen maximum snelheid in de bebouwde kom

2023 Afgerond

Wegverkeer in bewoond gebied zorgt voor gezondheids- en veiligheidsproblemen. In de aanpak van deze problemen overwegen steeds meer gemeenten om de maximumsnelheid binnen de bebouwde kom te verlagen naar 30 kilometer per uur. Helderheid over de gezondheidsimpact van een snelheidsverlaging kan gemeenten helpen bij het (al dan niet) kiezen voor een verlaging van de maximum snelheid.

Hoe milieubelastend is elektrisch wegverkeer?

2022 Afgerond

In Nederland wordt steeds meer elektrisch gereden. Uitstootvrij verkeer is ‘schoon’ aan de uitlaat en ook stiller. Is uitstootvrij verkeer dan ook dé oplossing voor de luchtkwaliteitsproblemen en geluidsproblemen door het wegverkeer in onze steden? 

Invloed luchtverontreiniging door industrie op chronische ziekten

2022 Afgerond

In dit onderzoek bekeken we gegevens over medicijngebruik voor chronische ziekten in Zeeland in relatie tot luchtverontreiniging door industrie. Het onderzoek biedt enerzijds inzicht in de relatie tussen luchtverontreiniging afkomstig van industrie en chronische aandoeningen. Anderzijds geeft dit onderzoek inzicht in bruikbaarheid van de CBS-data voor dit type milieugezondheidsonderzoek. Daar zijn nog wel wat haken en ogen aan!

GGD Rekentool Luchtkwaliteit en Gezondheid

2021 | 2023 Afgerond

Een laag geboortegewicht, astma, longkanker, hart- en vaatziektes; we relateren het vaak aan luchtverontreiniging. Maar hoe kun je het effect van luchtverontreiniging op onze gezondheid en bij specifieke groepen mensen meetbaar maken? Met de GGD rekentool luchtkwaliteit en gezondheid is het sinds 2016 mogelijk om blootstelling aan luchtverontreiniging te vertalen in te verwachten gezondheidseffecten zoals vroegtijdige sterfte en ziektelast binnen een populatie. Enkele gemeenten en regio’s gebruikten de tool al om de gezondheidsimpact van luchtverontreiniging in kaart te brengen. De rekentool is in 2021 geactualiseerd en uitgebreid. Eind 2023 verscheen een verdere update van de blootstellingsreponsrelaties.

Leefomgeving en de kleintjes

2021 Afgerond

Welk effect heeft een groene omgeving op de ontwikkeling van kleine kinderen? En wat doen luchtverontreiniging of wegverkeersgeluid? Data over 44.000 consultatiebureau-bezoeken van kinderen van 0 tot 4 jaar geven inzicht.