Projecten
Bekijk hier de projecten die met ondersteuning van de Academische Werkplaats Gezonde Leefomgeving zijn uitgevoerd. De onderzoeksresultaten vind je in de rapporten bij downloads van het betreffende project. Zoek je een specifiek project of onderwerp? Maak gebruik van de filters (tags) of de zoekfunctie bovenin deze website.
We voegen binnenkort meer (oudere) onderzoeksprojecten toe. Ben je op zoek naar een rapport dat niet op deze site is gepubliceerd? Neem Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. op, we sturen het je graag toe.

Desktopstudie: Ervaring, gedrag en beleid bij ongezond binnenmilieu door energiearmoede
Met het stijgen van de energieprijzen is energiearmoede een steeds urgenter en wijd verspreider probleem. Met name huurders hebben vaker te maken met energiearmoede. Deze desktopstudie gaat na hoe huurders dit ervaren en hoe zij hier mee omgaan. Ook wordt verkend welke maatregelen, beleid en openstaande vraagstukken gemeente(n) en woningcorporatie(s) hebben op dit gebied.

Desktopstudie: Schaduwcreatie tegen UV-straling
Het creeren van schaduw kan helpen om de blootstelling aan UV-straling, en daarmee het risico op huidkanker, te beperken. Deze desktopstudie kijkt naar welke aanpassingen in de leefomgeving werken.
Vink de tags aan waar je op wilt zoeken
Klimaatadaptatie en gezondheid
2022 Lopend

Klimaatverandering heeft veel impact op onze gezondheid, denk bijvoorbeeld aan de effecten van de toenemende hitte, een langer allergieseizoen en infectiezieken. Reden te meer om ons snel weerbaar te maken tegen klimaatverandering en om gezondheidsaspecten in beleidsplannen te verankeren.
Hoe milieubelastend is elektrisch wegverkeer?
2022 Afgerond

In Nederland wordt steeds meer elektrisch gereden. Uitstootvrij verkeer is ‘schoon’ aan de uitlaat en ook stiller. Is uitstootvrij verkeer dan ook dé oplossing voor de luchtkwaliteitsproblemen en geluidsproblemen door het wegverkeer in onze steden?
Geur van de veehouderij
2021 Lopend

In dit project maken wij een update van de dosis-respons relatie tussen geurbelasting en geurhinder als gevolg van de veehouderij die in een project van onze Academische Werkplaats in 2015 is vastgesteld. De aanleiding voor het onderzoek in 2015 was het toenemend gebruik van luchtwassers en de afname (op papier) van de geurbelasting hierdoor.
Meer duurzaam en gezond wonen
2020 Afgerond

Hoe maken we onze huizen niet alleen duurzamer, maar tegelijk ook gezonder? Gemeenten en woningcorporaties zijn actief bezig om woningen te verduurzamen. Dit helpt om klimaatdoelstellingen te halen, energiekosten te besparen en prettig te wonen. Als verduurzaming op de juiste manier gebeurt, verbetert het ook het binnenklimaat van huizen. En sterker nog; als je geen rekening houdt met gezondheidseffecten, kan verduurzamen slecht uitpakken. Denk bijvoorbeeld aan isoleren zonder aandacht voor ventilatie. In dit onderzoeksproject formuleren we praktische adviezen om gezondheidseffecten mee te nemen bij het verduurzamen van woningen.
Omwonenden van mestbewerking zijn bezorgd
2019 Afgerond

In veel Nederlandse regio's is er teveel mest: er is meer dierlijke mest beschikbaar dan op de landbouwgrond mag worden gebruikt. Daarom wordt mest steeds vaker bewerkt tot mestkorrels of gebruikt voor het produceren van biogas. Naar verwachting neemt de vraag naar mestbewerking de komende jaren verder toe en komen er meer installaties voor bewerking bij.
Brabantse Omgevingsscan zet gezondheid op de kaart
2018 Afgerond

Hoe fijn is het als informatie over leefomgeving op gemeente- of zelfs op wijkniveau in relatie tot gezondheid concreet en in één oogopslag te zien zou zijn? Zo'n instrument is in 2018 met succes ontwikkeld: de Brabantse Omgevingsscan (BrOS). Het is een dashboard dat beleid, onderzoek en praktijk verbindt. De BrOS bevat objectieve- en belevingscijfers per gemeente en wijk voor heel Noord-Brabant.